BIOGRAFSKI FILM

Kritičari oduševljeni novim filmom o princezi Diani: 'Spencer' je odvažnija alternativa Netflixovoj 'Kruni', a Kristen Stewart sjajnija je i od same krune

06.09.2021 u 12:57

Bionic
Reading

Na Venecijanskom filmskom festivalu premijerno je prikazan film 'Spencer', jedan od najintrigantnijih biografskih filmova zadnjih godina, u kojemu Kristen Stewart glumi princezu Dianu. Jedna od najpoznatijih osoba u svijetu bila je portretirana već mnogo puta do sada, između ostalog, i nedavno u hvaljenoj četvrtoj sezoni 'Krune'. Evo što kažu prve kritike o 'Spenceru' nakon svjetske premijere u Veneciji

Iza biografskog filma o pokojnoj princezi Diani ovoga puta stoji čileanski filmaš Pablo Larrain, koji potpisuje i film 'Jackie'. Natalie Portman je za portretiranje Jackie Kennedy nagrađena Oscarom za najbolju glavnu glumicu, a prve kritike s Venecijanskog filmskog festivala hvale film 'Spencer' kao dostojnog suputnika filmu 'Jackie'.

Kritike kažu da postoji velika mogućnost da 'Spencer' bude veliki kandidat za Oscara, ali i da je riječ o još jednom umjetničkom portretu koji možda nema dovoljno široku privlačnost da očara baš sve obožavatelje Kristen Stewart, princeze Diane ili općenito priča o britanskom prijestolju.

Kako je Kristen Stewart portretirala Dianu?

'Nema riječi kojim bih opisao izvedbu Kristen Stewart... Snažan je to, gorak, dirljiv i potpuno zapanjujući zaokret, a Diana je povedena putevima kakvim je još nismo imali prilile vidjeti kao u ovom očaravajućem prikazu', kaže kritičar časopisa Deadline Hollywood Daily Pete Hammond.

Owen Gleiberman u recenziji za časopis Variety navodi kako Stewart ne igra samo ulogu, iako je na toj razini predstavljanja izvrsna, nego se i preobražava. 'Ona mijenja svoj aspekt, svoj ritam, svoju karmu', piše Gleiberman, a na tom tragu je i kritika Jasona Solomonsa.

'Ovo nije impresija - to je više tumačenje klasične uloge i iznošenje slojeva stvarne ljudske kompleksnosti', piše Solomons u časopisu The Wrap.

'Kao Diana, Stewart je pružila nezgrapan i neprirodan nastup, a to je u potpunosti onako kako bi i trebalo biti uzme li se u obzir da je i nastup same Diane bio nezgrapan i neprirodan', piše Xan Brooks u Guradianu.

  • +6
Film 'Spencer' Izvor: Profimedia / Autor: Neon and Topic Studios / Ferrari / Profimedia

Hoće li se svidjeti obožavateljima serije 'Kruna'?

David Rooney u Hollywood Reporteru piše kako je 'ovo daleko od više ukrašenog pristupa u Netflixovoj 'Kruni', a Pete Hammond bilježi: 'Ovo nije 'Kruna', ovo je intimni portret žene koja se pokušava spasiti'.

'Odvažnija alternativa Netflixovoj popularnoj seriji 'Kruna' pokušava, i uglavnom uspijeva, uvući se Diani pod kožu', kaže James Mottram u South China Morning Post, a Jason Solomons primijećuje kako Larrain, koji je radio film prema scenariju Stevena Knighta, ovdje očito traži nešto klasičnije nego što nudi epizoda Netflixovog ogromnog hita.

Guy Lodge u svom osvrtu za Film of the Week nudi konkretan odgovor na ovo pitanje pa kaže kako je 'Spencer' jeziv, dosjetljiv i prilično izvanredan film nastao kao posljedica upornosti, ali da nije nužno za ljubitelje 'Krune' i fetišiste kraljevskih rituala i ceremonija'.

'Za razliku od 'Krune', ne postoji nikakav rizik da sjajan, bijesan, tužan i lijep 'Spencer' Pabla Larraina zamijeni povijesne činjenice', piše u Daily Telegraphu Robbie Collin.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Izgleda li kraljevska obitelj loše?

'Nema sumnje da se film čvrsto stavlja na Dianinu stranu... to je ukočena, turobna slika kraljevskog života, bez humora, koja izgleda što je moguće beživotnije',  mišljenja je Pete Hammond.

Jammes Mottram kaže kako se Larrain u velikoj mjeri suzdržava od karakteriziranja ostalih članova kraljevske obitelji, ali ne dijele svi njegovo mišljenje.

'Iako će neki bez sumnje odbaciti 'Spencera' kao zastrašujuću psihodramu, predstavljanje kraljevske obitelji kao zlokobne korporacije spremne nanijeti rane i staviti na led svakog uljeza koji ukalja njihov brend zastrašujuće je uvjerljivo', kaže David Rooney.

'Za snimanje takvog filma bez imalo poštovanja kao što je 'Spencer', koji se usuđuje članove kraljevske obitelji promatrati kao uzorke pod staklom, bez sumnje je bio potreban autsajder', kaže Xan Brooks.

Hoće li itko imati problema s povijesnom ili tjelesnom preciznošću?

David Rooney kaže kako je ovo filmu u kojem se veća važnost daje suštini likova, nego sličnosti glumaca s njima, a Geoffrey Macnab kaže kako je oveza ovog filma razbjesniti tradicionaliste.

'Larrain i Knight su si uzeli veliku slobodu sa svojom temom', piše Macnab u Independentu.

''Spencer' nema veze sa stvarnom poviješću, a njegova se Diana zasigurno ne može dokazati kao prava Diana, tko god da je ta jadna žena bila', piše Jessica Kiang u The Playlist.

Riječ ili dvije koje najbolje opisuju film?

'Remek djelo', Jessica Kiang (The Playlist).

'Veličanstveno', Owen Gleiberman (Variety).

'Izvanredno', Xan Brooks (Guardian).

'Odvažno originalno', David Rooney (Hollywood Reporter).

'Sjajno zamišljeno', Pete Hammond (Deadline Hollywood Daily).

'Razjarujuće', Kevin Maher (Times UK).

'Tužno i beznadno', David Jenkins (Little White Lies).