veliki gubitak

Kolege se opraštaju od Mirjane Majurec: 'Imala je veliku želju za životom, a njezine uloge još će se dugo pamtiti'

02.04.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Mirjana Majurec preminula je u Zagrebu u 70. godini, izgubivši dugu i tešku bitku s karcinomom. Njezine kolege glumce ta vijest je duboko pogodila, a svi se slažu kako je Mirjana Majurec svojim ulogama ostavila neizbrisiv trag kako u kazalištu tako i na televiziji

'Žao mi je jako što je otišla, znam da se borila s teškom bolesti, mislila sam da će ishod biti drugačiji. Znam da je teška bolest, ali mislila sam da će se uspjeti izborit,' rekla je za 24sata Ksenija Pajić koja je s Mirjanom je glumila u predstavi 'Ribarske svađe' u Gavelli 2007. godine, ne skrivajući kako ju je ta tužna vijest iznenadila.

'Minja je uvijek imala silnu energiju i želju za životom, osim što je bila talentirana glumica,' rekla je Ksenija Pajić te dodala kako je Mirjana imala bogatu karijeru i bogat život, a njezine uloge ostat će dugo upamćene.

Ranko Zidarić s Mirjanom Majuerc je bio dobar kolega i prijatelj, dugo su zajedno surađivali. 'Bila je osoba puna života, takvu je se sjećam. Bila je energična, vesela i super kolegica. Ona je jedna od najvećih i najboljih glumica u Hrvatskoj sasvim sigurno i što se tiče filmografije i kazališta,' rekao je Ranko za 24sata također dodavši kako će se njezine uloge još dugo pamtiti.

Izraze sućuti obitelji glumice Mirjane Majurec uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuvši kako je hrvatsko glumište ostalo bez još jedne iznimne umjetnice čiji je talent pokazan i u kazališnim predstavama i televizijskim serijama i filmovima. 'U karijeri dugoj gotovo 40 godina, snimila je i igrala brojne zapažene i raznovrsne uloge, podjednako iskazujući svoj talent u kazališnim predstavama i televizijskim serijama i filmovima, čime je zauzela posebno mjesto na domaćoj sceni', naveo je Jandroković u izrazima sućuti u ime Hrvatskoga sabora i osobno.

Mirjana je na daskama Gavelle prvi put nastupila je 1973. godine u predstavi 'Holderlin', a u matičnom kazalištu glumila je u još 26 predstava kao što su 'Scapinove spletke' J. B. P. Molierea, 'Zagrljaj' Ranka Marinkovića, 'Skup' Marina Držića, 'Gospoda Glemabajevi' Miroslava Krleže, 'San Ivanjske noći' Williama Shakespearea. Osim toga odradila je i dosta predstava gostujući u drugim kazalištima.

  • +4
Mirjana Majurec Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Iza nje su i brojna gostovanja u drugim kazalištima, ali i uloge u filmovima i serijama. Prva filmska uloga bila joj je u filmu 'Psihopati' 1974. godine, a između ostalih tu su bile i uloge u filmovima 'Izbavitelj', 'Kraljeva završnica', 'Kad mrtvi zapjevaju' i 'Ispod crte'. Na malim ekranima imala je uloge serijama 'Kapelski kresovi', 'U registraturi', 'Grlom u jagode', 'Nepokoreni grad', 'Velo misto', a za ulogu Bibe u seriji 'Naši i vaši' dobila je nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta.

Mirjana Majurec preminula je jutros u 5.30 sati na Rebru gdje je primljena prije tjedan dana zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Glumičina dugogodišnja borba s teškom bolesti, karcinomom dojke, započela još 2010. godine. Prije četiri godine pojavile su joj se metastaze s kojima se uspješno izborila, ali u ljeto 2018. godine počela je novu bitku. Mirjana se do kraja nije predavala i pokušavala je ne kloniti duhom. Dok god je mogla, glumila je i radila, a stanje joj se ponovo pogoršalo krajem prošle godine te je bila smještena u bolnicu. Tada se uspjela oporaviti te je bila otpuštena kući, međutim zdravstveno stanje joj se narušilo ponovno prije sedam dana kada je zaprimljena na Rebro. Ovoga puta nije se uspjela izboriti te je izgubila životnu bitku.