MASTERCHEF

Kike preživjela najteži Izazov šefa kuhinje dosad

08.12.2012 u 11:32

Bionic
Reading

U petak navečer Masterchef nas je počastio zanimljivim kuharskim okršajem između Ivone Kristine, kojoj je ovo treći put u Izazovu šefa kuhinje, i zanimljivog chefa veganskog restorana Nova Tvrtka Šakote. Premda Kike nije bila dovoljno dobra da osvoji imunitet, ipak su neke pozitivne stvari izašle iz ovog dvoboja

'Kuhari su sve bolji i bolji, ful je teško dobiti isti ocjene. Osjećam pritisak pinkicu', rekla je Kike. Članovi žirija za chefa Tvrtka imali su samo riječi hvale. 'Tvrko Šakota je pametan, obrazovan, pun volje. Chef koji putuje, istražuje, ne kopira', rekao je Radovan. Dino Tvrtka poznaje dugi niz godina kao kuhara i kao sportaša. 'Tvrtko je više trener nego sportaš. Kako u sportu, tako u kuhanju', komentirao je. Osim što je kuhar, Tvrko je i autor velike kuharice 'Preporuka šefa', a može se pohvaliti i titulom Majstora sushija.

Za izazov chef je pripremio dva tanjura s cijelim nizom tehnika i namirnica koje se oslanjaju na Japan. Prvo jelo je rolica s brancinom, krema tofua i badema, kozica u panko mrvicama, sake - mirin redukcija i čips divlja riža, dok je na drugom tanjuru svileni tofu, curry lungić, poširano jaje u zobenom mlijeku, rajčica, đumbir i shiso prah. Za kuhanje Kike je imala sat i pol vremena, a chef Tvrko 15 minuta manje. 'Ovo je najteži Izazov šefa kuhinje do sada', komentirao je Mate.

Dino: 'Ovo je jedan poligon s preprekama!'

Kike je smatrala da je prvi tanjur jednostavniji po komponentama, a teži po tehnici, a drugi obrnuto. Nadala se da će joj chef za vrijeme kuhanja pomagati. Sinoćnja je jela smatrala najtežima koje je vidjela dosad u ovom izazovu. 'Kako je izazov postavljen, čini mi se da Kike najviše od svih kandidata ima šanse', rekao je Radovan. Dino je dodao da je chef Tvrtko postavio prepreke na dva tanjura da bi na kraju vidio kakva će biti Kike i koja joj je slaba točka te da se u tome prepoznaje njegov sportski duh. 'Ovo je jedan poligon s preprekama. Ima više zamki, neće ni meni biti lako. Morat ću se fokusirati', komentirao je chef Tvrtko.

Biblija od papira i oštri noževi

Kike je na početku kuhanja krenula organizirati 'Bibliju od papira', kako je nazvala recept koji je bio poprilično dugačak. Krenula je s rezanjem te se čak i porezala. Tu se već počela nervirati. 'Tvrtko me zapravo smirio kad mi je rekao da ostavim to za poslije i da će mi pomoći. Bilo je ovdje hrpu posla, trebalo se organizirati i raditi', kazala je Kike. Za vrijeme kuhanja kolege su joj pomagale i dobacivale, bolje su vidjeli što chef radi. 'Papiri od recepta su mi zauzeli cijelu jednu plohu. Doslovce sam podcrtavala napravljeno, podebljavala što mi treba. Ovo je bio multitasking na ogromnoj razini, ali recepti su bili detaljni', nastavila je. U biti ju je naviše smetao nered za vrijeme kuhanja, koji ne voli.

Kike je imala mnogo nepoznanica, pa je išla do chefa Tvrtka da ga pita o njima. 'Imala sam šalabahter preko puta, morala sam ga iskoristiti', kazala je. Za vrijeme kuhanja i chef se porezao. 'Bio je solidaran sa mnom', komentirala je u šali Kike. Jaje je poširala u zobenom mlijeku, umjesto u vodi, kako je inače navikla. Tvrtko joj je posudio svoj nož, što inače nije slučaj sa svim kuharima. 'Tvrtko je super chef, spasio me', svjesna je bila Kike. Zadnje tri minute vladala je totalna panika za Kikinom radnom jedinicom. Bila je svjesna da neće osvojiti imunitet, ali se namučila i ponosna je na sebe.

Kike se okusom približila originalima, uz tehničke pogreške

Za kušanje su prvo na redu bili tanjuri chefa Tvrtka. Mate je za njegov prvi tanjur mislio da je istovjetan originalu i po tehnikama noža. Jednako je bilo posloženo količinski. Drugi tanjur je vizualno sjajan, poširano jaje je savršeno, omjeri su lijepi. 'Nisam ljubitelj tofua, ali bilo je savršeno', rekao je Mate.


Radovanu je Kikin prvi tanjur bio okusima vrlo sličan i dobar, ali se po tehnikama vidjelo da nema prethodnog iskustva. Zamjerke su više tehničke naravi. 'To je bio jako visok nivo i Kike je definitivno dorasla zadatku. Nije joj bilo lako', zaključio je. Drugi tanjur koji je napravila Kike je, po Dinovom mišljenju, imao malo većih tehničkih pogrešaka: žutanjak je bio prekuhan i meso malo zagoreno. Kike je to pokušala sakriti postavljanjem zagorenog dijela prema dolje. 'Ja takve pogreške u principu ne stavljam na tanjur', komentirao je.

Kiki pristižu ponude za posao: '100 posto želim raditi ovaj posao!'

Žiri je tanjure chefa ocijenio maksimalnim ocjenama. Dino je komentirao da zna da Tvrtko može i bolje, iako su tanjuri bili za petice. Radovanu je drago da je proširio svoje vidike u kuhanju i jedenju. Kike je pak s ocjenama prošla nešto lošije. Dino ju je ocijenio trojkom, a Mate i Radovan četvorkama. 'Nemoj nam skrivati izgorene svinjske filete', obratio joj se Dino. Radovan je rekao Kiki da sve to što nije dobro stoji, ali je puno naučila i cijeni njezin trud. 'Ja bih rekao da neću kuhati', kazao je u šali. Chef Tvrtko je zadovoljan Kikom te joj je ponudio da dođe učiti u njegov restoran nakon showa.

Ivonu Kristinu petice chefa Tvrtka nisu začudile. Dino joj je dao trojku, a pogriješila je u tri tehničke stvari: julienne, meso i jaje.

U ovoj sezoni showa već je nekoliko puta dobila i ponudu za posao. 'Ovaj izazov danas mi je stavio točku na 'i' i 100 posto želim raditi ovaj posao', komentirala je. Chef Tvrtko je danas od Dina očekivao nižu ocjenu. 'To je neki naš stil', komentirao je u šali. Mislio je da će Kike dobiti tri četvorke. Petra Gerić je svjesna kad uspoređuje prve izazove sa sadašnjima da je sve teže i teže. 'U stvari je isto jer smo na početku malo znali', zaključila je. Ivana smatra da su petice chefa Tvtrka očekivane, ali je očekivala veće ocjene za Ivonu Kristinu i da će osvojiti imunitet. Ne zna bi li netko drugi danas uspio.