'BELFAST'

Kenneth Branagh napokon osvojio svog prvog Oscara, a njegov govor mnoge je dirnuo

28.03.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Svojim besprijekornim naglaskom i karijerom natopljenom Shakespeareom, Kenneth Branagh djeluje kao Englez do srži. Bio je potreban emotivan film da mnoge podsjeti da je zapravo iz Sjeverne Irske

Obitelj mu se preselila u Englesku kad mu je bilo devet, bježeći od vjerskog nasilja u pokrajini koju je dirljivo opisao u crno-bijeloj drami 'Belfast'.

U ponedjeljak je 61-godišnji Branagh osvojio Oscara za najbolji originalni scenarij, svoj prvi u osam nominacija u rekordnih sedam kategorija.

'Nikad nećemo zaboraviti sve one koje smo izgubili u srceparajućoj, dirljivoj ljudskoj priči u nevjerojatnom gradu Belfastu, na čudesnom Irskom otoku. Ovo mnogo znači', rekao je Branagh primajući nagradu.

'Nekome tko je u maloj kući, u radničkoj obitelji na sjeveru Belfasta, na crno-bijelom televizoru gledao dodjelu Oscara, mnogo znači biti ovdje.'

  • +12
Dodjela Oscara 2022. Izvor: Profimedia / Autor: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

'Belfast' je rođen u pandemiji koja je Branagha podsjetila na odrastanje u protestantskoj obitelji u ulici miješanih vjera. Film je smješten u 1969., kad je vjersko nasilje eksplodiralo i kad su katolici protjerani iz tog područja.

'Pandemija me vratila u lockdown koji smo tada iskusili, kad su obje strane ulice bile zabarikadirane', kazao je.

Za 'Belfast' je bio nominiran i za najboljeg glumca i kao producent za najbolji film. Time je posao prva osoba koja je nominirana za Oscara u sedam kategorija.

'Belfast', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Prve dvije, za glumu i režiju, dobio je još 1989., kad je bio u dvadesetima, za adaptaciju Shakespeareova 'Henrika V'.

Hamlet mu je 1996. donio nominaciju za najbolji adaptirani scenarij. Tri godine prije bio je s 'Labudovom pjesmom' nominiran u kategoriji najboljega kratkog filma. Godine 2012. bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca za film 'Moj tjedan s Marylin'.

NAJVAŽNIJI CRVENI TEPIH

Večer glamura: Pogledajte sve zadivljujuće haljine s ovogodišnje dodjele Oscara

Pogledaj galeriju