TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Još jedan dokaz da HTV-ovci loše rade svoj posao

11.04.2013 u 09:04

Bionic
Reading

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' od 10. travnja 2013. voditeljica Melita Hrengek brzopleto je pročitala poruku gledatelja kojom na Facebook stranici te emisije čestita 10. travnja. Prilično blesav gaf, ali od same je provale još gora reakcija HRT-a. Umjesto da se ispričaju i kažu kako će ubuduće, radi izbjegavanja takvih situacija, malo promijeniti praksu automatskog čitanja poruka - oni su se postavili bahato i rekli da 'ne vide u tome ništa dramatično' te da je voditeljica 'reagirala idealno'

Nije prvi put da se u HTV-ovim emisijama događaju takvi gafovi. Prije malo manje od dvije godine, u 'Pulsu Hrvatske' Branimira Bilića mlada je novinarka Ruža Ištuk u eter preko vlastitih usnica propustila izrazito antisemtisko pitanje o židovima i bankarima. Vjerojatno to nije učinila zato što u slobodno vrijeme planira novi holokaust niti predsjeda lokalnom podružnicom nacističke partije, nego zato što nije učinila nešto što bi za jednoga novinara koji nastupa uživo na javnoj televiziji trebao biti preduvjet, a prečesto nije. Nije, naime, razmišljala. Automatski je pročitala pitanje gledatelja, a gledatelja, kao što i sami znamo iz iskustva, ima svakojakih.

'Dobro jutro, Hrvatska' nema nikakve veze s Branimirom Bilićem ni njegovim egzotičnim emisijama pa im se 10. travnja ujutro dogodila vrlo slična stvar. Voditeljica Melita Hrengek veselo je pročitala poruku koju je na Facebook stranici tog ranojutarnjeg HTV-ova showa ostavio izvjesni Anđelko Nuić Lauc, a u kojoj pregolema junačina svojim sunarudnjacima želi sretan i veseo 10. travnja. Hrengek je prekasno - tek nakon što je pročitala ono što je pročitala - shvatila da momak ispod žita pjeva evo zore, evo dana pa se počela izvlačiti da su, eto, na taj datum rođeni mnogi važni ljudi i uglavnom, počela se izvlačiti. Totalni neugodnjak.

E, sad. Je li joj doista trebalo biti neugodno, je li dobro reagirala i je li taj njezin gaf - ustašoidni ispad? Da, ne, i ne. Nemam pojma kakvi su inače politički stavovi gospođe Hrengek, ali duboko sumnjam da je to pročitala zato što je htjela veličati NDH ili bilo što slično, dakle, ne, to nije bio ustašoidni ispad. No trebalo joj je biti neugodno i ne, nije dobro reagirala. Poruka je bila jezivo neprimjerena, pa iako nije osobno njezina, ona bi, kao osoba koja radi na javnoj televiziji, trebala biti svjesna onoga što piše par ulomaka iznad - da gledatelja ima doista svakakvih i da po Facebooku mogu pisati svašta. Ako već ne čita unaprijed i ne filtrira neprimjerene gadarije, kada joj jedna takva prijeđe preko usnica, morala bi se ispričati, a ne glumiti da se ništa nije dogodilo.

Ipak, gora od reakcije same Melite Hrengek, za koju ćemo ovom prilikom dobrohotno zaključiti da se uspaničarila i spetljala - bila je reakcija iz samoga HTV-a. Kada su po portalima počele nicati vijesti o gafu i kada je postalo jasno da se cijela epizoda neće pomesti pod tepih, oglasili su se službenom izjavom, u kojoj su rekli da 'ne vide ništa dramatično u onome što se zbilo' i da je voditeljica, s obzirom na interaktivan karakter emisije, 'reagirala idealno'.

I to je ono što je najiritantnije. HTV se, umjesto da se ispriča, pospe pepelom i javno obeća da će promijeniti blesavu praksu izravnog čitanja poruka gledatelja bez pomnoga filtriranja - postavio drčno, bahato i u stilu: ŠTO SAD HOĆETE? Nervozno su se obrecnuli na druge medije i javnost, kao da su žrtva bespotrebnog cjepidlačenja, a ne televizija na kojoj se svako malo događaju gafovi koji nastaju zbog loših praksa. Ovaj je jedan od najvidljivijih i ideološki je obojen pa je posebno nezgodan, ali poanta nije toliko u tome koliko u činjenici da - ponovit ću opet - loše rade svoj posao. A kada ti zbog loše odrađenog posla i loših običaja u eter pobjegne takva gadarija, onda se javno i duboko ispričaš, obećaš da ćeš ubuduće učiniti sve da se takve stvari više ne dogode i, kraće rečeno, nastupiš ponizno i pokajnički. Jer iako bi samo krajnje zlonamjeran čovjek Melitu Hrengek zbog onoga što je pročitala prozvao za ustašarenje i iako samo užasnim cjepidlakama nije jasno da se svakome tko radi u medijima može dogoditi neka takva ili slična glupost, potrebna je zbilja nevjerojatna količina bahatosti da se kaže kako je ono što je napravila baš super i da je reagirala idealno. Nije. Jednostavno nije.