POČIVALI U MIRU

Jedan od najvećih studija na svijetu otkupio našu seriju

23.02.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Lionsgate, jedan od pet najvećih filmskih i televizijskih studija na svijetu, otkupio je prava na format domaće dramske serije ’Počivali u miru’

Mlada televizijska novinarka Lucija Car i umirovljeni zatvorski čuvar Martin Strugar, u interpretaciji Judite Franković i Miodraga Krivokapića, u dvanaest uzbudljivih epizoda prikazanih početkom 2013. istraživali su zaboravljeno zatvorsko groblje, usput otkrivajući prikrivane tajne i ljudske sudbine tranzicijske Hrvatske, onaj dio naše nedavne prošlosti koju rado zaboravljamo i dosad je nismo često imali prilike vidjeti ni na velikim ni na malim ekranima.
Serija je već u prvom emitiranju prikupila nepodijeljene pohvale domaće stručne kritike, jednako hvaljena zbog scenarija, produkcijske kvalitete i brojnih glumačkih kreacija. Oba redatelja serije, Goran Rukavina i Kristijan Milić, nominirana su za nagradu Hrvatskoga glumišta, koju je osvojio Milić, a glavna glumica Judita Franković nominirana je za Večernjakovu Ružu.

Kao prva dramska serija iz Hrvatske, 'Počivali u miru' ušla je 2013. u službenu selekciju jednog od najvećih festivala televizijske dramske produkcije u južnokorejskom Seoulu, gdje se našla u konkurenciji s najboljim svjetskim serijama i gdje ju je primijetila međunarodna stručna javnost.

Već tijekom ljeta 2013. američki producenti stupili su u kontakt s međunarodnim distributerom hrvatske serije, švedskom kućom Eccho Rights, pokazujući interes za otkup formata. Lionsgate je jedna od najvećih produkcijskih i distribucijskih kuća u svijetu čiji su filmski hitovi 'Sumrak' i 'Igre gladi' pobjednici svjetskih box officea posljednjih nekoliko godina, a njihove cijenjene TV serije dobro su poznate i hrvatskim gledateljima koji su na domaćim programima mogli vidjeti 'Momke s Madisona', 'Travu' i 'Bolničarku Jackie', a oni zagriženiji poznaju i 'Nashville', 'Anger Management' s Charliejem Sheenom, kao i veliki prošlogodišnji Netflixov hit 'Narančasta je nova crna', čija je nova sezona u pripremi. U ovom trenutku Lionsgate samo u Americi prikazuje tridesetak premijernih TV serija na dvadesetak različitih kanala. Samo kinodistribucijom u prošloj godini ostvarili su više od dvije milijarde dolara prihoda, a kanalima digitalne kućne zabave još milijardu dolara.

Dok se Ring produkcija priprema za završne pregovore s HRT-om o snimanju druge sezone serijala 'Počivali u miru', prve epizode američke verzije ne možemo očekivati prije 2015, kada ćemo je, nadamo se, moći pratiti i na našim ekranima.