LOPUD 1483

Je li ovo najšik mjesto za odmor u Hrvatskoj? Barunica Francesca von Thyssen otkrila je kako se zaljubila u samostan na Lopudu i pretvorila ga u pravi raj na zemlji

08.10.2021 u 15:30

Bionic
Reading

Barunica Francesca von Thyssen, danas nadvojvotkinja Francesca od Austrije i supruga Karla von Habsburga napravila je jednu od boljih promocija hrvatskog turizma kada je za najnovije izdanje Tatler magazina otvorila vrata samostanskih zidina na bajkovitom Lopudu i pokazala u kakvom luksuzu, oni koji ga posjete, mogu uživati

Njezin prvi susret s Dubrovnikom dogodio se u svibnju 1992., i unatoč uništenim građevinama i svemu opustošenom, Francesca Thyssen-Bornemisza, znana i kao barunica von Thyssen, ali i barunica von Habsburg, odlučila je vratiti mu stari sjaj i sve od tada radi na obnovi tog renesansnog blaga u crkvama, od kojih su mnoge bile izravna meta.

Svoj studio postavila je u franjevačkom samostanu u starom gradu, gdje se sprijateljila s redovnicima, među kojima je bio i otac Pio Mario koji ju je brodom odveo na otok Lopud i tamo joj pokazao razrušeni samostan Gospe od Špilice iz 15. stoljeća.

'Zaljubila sam se u samostan, ali i sami otok na prvi pogled', rekla je barunica za magazin Tatler i dodala: 'Za divno čudo, sačuvalo se puno toga, pa čak i dio izvornog gipsa iz 16. stoljeća, a pazila sam da zadržim što je više moguće kako se ne bi izgubilo na autentičnosti.'

Lopud Izvor: Profimedia / Autor: Lynne Brotchie / Alamy / Profimedia

U međuvremenu je samostan obnovljen i restauriran, ali i preuređen, uključujući i zidine koje ga okružuju, a na savjet prijatelja arhiteka Franka Gehryja, Francesca se odlučila na restauraciju tog povijesnog dragulja koja je potrajala gotovo 20 godina i otvorila vrata za svoje goste tek prošle godine.

Ovaj luksuzni kompleks, koji možete zakupiti i u potpunosti, prostire se na 5000 četvornih metara, a osim samostana i tvrđave, uključuje i prekrasne vrtove, dok se unutar njega nalazi pet luksuznih apartmana nastalih iz 13 originalnih ćelija franjevaca, kao i jedna od najboljih svjetskih privatnih umjetničkih zbirki.

Svaki od apartmana ima drvene podove i stropove, kao i čaroban pogled, ovisno koji odaberete, na more ili vrt, a opremljeni su i jedinstvenom kombinacijom renesansnog namještaja iz Thyssen-Bornemisza kolekcije.

U koktelima možete uživati, gledajući zalazak sunca kako pada na Lopud i Elafitske otoke i sa vrha tvrđave gdje se nalazi Sunset Terrace, a ukoliko uživate u wellnessu, ponuda je bogata i za to. Istaknimo između ostalog i Sveti vrt s devet postaja namijenjenih za meditaciju.