U NJUJORŠKOJ KNJIŽNICI

Javnosti uskoro dostupna glazbena ostavština Loua Reeda

06.03.2017 u 17:50

Bionic
Reading

Njujorška javna knjižnica na V. aveniji odnedavno raspolaže velikim dijelom glazbene ostavštine pjevača legendarne grupe Velvet Underground Loua Reeda koji je umro 2013., a od 20. ožujka njegovi će najuspješniji snimci i pisani tekstovi putem računala biti dostupni javnosti

Uprava glavne zgrade javnih knjižnica u V. aveniji o Reedovoj ostavštini izvijestila je četvrtak, na dan u kojem bi slavni glazbenik navršio 75 godina.

Reedova udovica, glazbenica Laurie Anderson kazala je da je on rado zalazio u knjižnicu u V. aveniji te smatra da je ona najbolje mjesto za predstavljanje njegova glazbenog opusa i ostale dokumentacije.

Među predmetima iz Reedova glazbenog opusa je 3600 audiosnimki i oko 1300 videosnimki te 90 metara pisanih dokumenata i fotografija, izvijestila je njujorška knjižnica.

Za arhiviranje Reedovih radova zaslužna je Laurie, koja se tome posvetila nakon suprugove smrti. 

Na sličan potez odlučili su se još neki veliki američki glazbenici. Bob Dylan svoju će glazbenu ostavštinu pokloniti sveučilištu Tulsa u Oklahomi, a Bruce Springsteen sveučilištu Monmouth u blizini rodnog grada u New Jerseyju. 

Lou Reed (1942. - 2013.) se u povijest rocka ubilježio kao predvodnik Velvet Undergrounda, jedne od najznačajnijih i najutjecajnijih grupa, te kao solo izvođač s jednako inspirativnom i uspješnom samostalnom karijerom koja je presudno utjecala na kasnije generacije glam rokera, pankera i alternativaca svih vrsta.

Veze Reeda i cijelog banda s pop-art umjetnikom Andyjem Warholom i njegovim projektom Factory, odnosno njujorškom multimedijskom umjetničkom 'tvornicom', do danas stoje kao opća mjesta u mitologiji Warhola, Velveta i rock and rolla.

Časopis Rolling Stone 2004. rangirao je Velvet Underground na 19. mjesto ljestvice 100 najboljih grupa svih vremena.