Split spot festival 2017.

Izložba fotografija redatelja domaćih spotova Žarea Batinovića

02.05.2017 u 16:14

Bionic
Reading

U sklopu ovogodišnjeg Split spot festivala bit će postavljena izložba fotografija 'Iz ruke' jednog od naših najcjenjenijih i najtraženijih redatelja videospotova Žarea Batinovića. Riječ je o fotografijama koje je splitski umjetnik napravio tijekom snimanja svojih uradaka tijekom dosadašnjih godina za brojne domaće izvođače

Žare Batinović nema s kim nije radio. Najpoznatiji je po glazbenim spotovima koje je počeo snimati 90-ih za Daleku obalu, Nenu Belana, a kasnije i Gibonnija, Olivera Dragojevića, TBF, Bajagu, Gorana Barea i Majke, Parni valjak i mnoge druge. Do danas je snimio preko 150 spotova.

Na toj zanimljivoj izložbi koja će se moći pogledati od 20. do 27. svibnja u Kinoteci Zlatna vrata, moći će se vidjeti djelić duha vremena kada su se stvari radile drugačije nego danas. Riječ je o nostalgičnoj izložbi na kojoj će se posjetitelji moći nasmijati starim fotografijama, dati priznanje Žareovoj kreativnosti i najaviti ovogodišnji Split spot festival, jedini festival glazbenih spotova u Hrvatskoj, na kojem je neizostavan i sam Žare.

'Nigdje na svijetu nema ovakvih momenata u kojima san ja odrastao. Kamera Bolex. Na navijanje. Max duzina kadra oko 23 sekunde. Vječna štoperica u ruci kojom bih mjerio dužinu snimljenog kadra radi štednje filma. Štedilo se na svemu i prema svemu se odnosilo kao prema blagu. Po spotu sam imao od 10 do 40 minuta filmske vrpce. Gotovo sva snimanja napravljena su s dva čovjeka u ekipi. Snimatelj Boris Poljak i ja. Nema nikoga više. Ni pomoćnika. Ni šminke. Ni kostima. Ni starlete. Danas kad to gledam sam *ebeno ponosan, ali još više zbunjen. Ponosan što sam iz toga ostavio u nasljeđe vrhunske spotove. Spotove koji su mnogima nešto značili u nekom trenutku njihovih života... Gotovo da nema tjedna, a da mi netko ne uleti sa zahvaljivanjem radi tog i tog spota. Tu je moja pobjeda i moj cilj, da doprem do onoga ispred ekrana. I izgleda da jesam', kaže slavni redatelj.