TOM HARDY

Izbacivali su ga iz škola, ovisnost o cracku i alkoholu umalo ga je stajala života, a nisu ga zaobišla ni šuškanja o seksualnosti; danas je na vrhuncu karijere i to na račun svoje prošlosti

05.10.2020 u 06:48

Bionic
Reading

Sve su glasnija šuškanja da bi, nakon što Daniel Craig napokon pospremi u ormar svoje odijelo najpopularnijeg tajnog agenta svih vremena Jamesa Bonda, isto trebao odjenuti 43-godišnji Britanac Tom Hardy. Za zločestim dečkom filmskog svijeta, visokim tek 175 centimetara, luduju žene diljem svijeta, no on je već godinama vjeran samo jednoj, onoj koja je prihvatila sve njegove mane i poroke te bila uz njega bez pogovora

Još otkako je samouvjereno zakoračio u filmski svijet, Toma Hardyja nazivali su, što zbog izgleda, što zbog ponašanja, pravim nasljednikom Marlona Branda, a njemu to nikada nije smetalo. Zločesti dečko, kako mu mnogi mediji ‘tepaju’, proživio je teške dane, no iz svega toga, čini se, izvukao je nešto pozitivno. Danas je jedan od najtraženijih glumaca današnjice, sretan uz svoju suprugu, glumicu Charlotte Riley, s kojom ima dvoje djece, dok još jednog sina ima iz veze s bivšom djevojkom Rachel Speed.

No kada se pogleda u njegovu ne tako davnu prošlost, ništa nije vodilo tome da će postići nevjerojatan svjetski uspjeh. U kratkim crtama, izbačen je iz internata zbog krađe, borio se s ovisnošću o alkoholu i drogi još kao tinejdžer, često je noćio u zatvorima zbog neprimjerenog ponašanja, a bio je uhićen i zbog krađe automobila i posjedovanja oružja. Poslije dobrovoljne prijave na rehabilitaciju ‘očistio’ se od svih supstanci, a sve nakon što se onesvijestio na ulici u londonskom Sohou i probudio prekriven krvlju, kad je Tom Hardy shvatio da je dobio novu priliku za život i odlučio ju je iskoristiti. No krenimo redom.

  • +14
Tom Hardy Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

Rođen kao Edward Thomas Hardy 15. rujna 1977. godine u Londonu, odrastao je uz oca spisatelja s Cambridgea Edwarda ‘Chipsa’ Hardyja i umjetnice Anne u londonskom East Sheenu. Sa samo 13 godina počeo je piti alkohol i ubrzo je postao ovisan o njemu, ali i o kokainu.

Još od najranije dobi oduševio se glumom i tražio svoj put do uspjeha, no zbog ovisnosti i lošeg ponašanja izbačen je iz čak dvije glumačke škole. ‘Želio sam da moj otac bude ponosan na mene, a glumiti sam počeo jer nije bilo ničeg drugog što sam znao raditi. Upravo zahvaljujući glumi shvatio sam što znači discipliniranost i to me stalno vuklo natrag, kao i to da iz svega toga svakodnevno učim.’

Tom Hardy - 'Ratnik' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Neko vrijeme pohađao je internat, no nije baš nije bio uzoran student. Dapače, izbacili su ga nakon što su ga uhvatili kako krade sportske dresove, a najbliže što je bio u prilici da boravi duže u zatvoru bilo je nakon što ga je policija zaustavila kako vozi ukradeni automobil. Tom Hardy i prijatelj ‘posudili’ su naime Mercedes u kojem su se vozikali gradom, a sve se zakompliciralo kada je kod njega pronađen pištolj.

Na sreću po njega, njegov suputnik u automobilu bio je sin diplomata, pa je cijeli incident ubrzo zataškan. ‘Bio sam stvarno problematični luđak koji se nije osjećao ugodno u vlastitoj koži’, kaže Tom.

Tom Hardy - natjecanje Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Zahvaljujući izgledu natjecao se i na izboru supermodela te je s 19 godina osvojio titulu na natjecanju 'The Big Breakfast’s Find Me a Supermodel' i kraće vrijeme imao ugovor s modnom agencijom. A sve se promijenilo kada je napokon dobio onu pravu priliku - ulogu u televizijskoj miniseriji ‘Združena braća, a potom i u filmu ‘Pad crnog jastreba’ te Zvjezdane staze 10: Nemesis’.

Upravo je posljednji film za njega bio prekretnica u životu jer je u to doba postao ovisnik o cracku, zbog čega je propao njegov prvi brak s producenticom Sarah Ward. Dapače, tog se životnog perioda sjeća kroz maglu jer mu je droga uzrokovala česte blackoute, nakon kojih se budio na čudnim mjestima.

Tom Hardy - Zvjezdane staze 10: Nemesis Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sve ga je toliko povuklo da je na kraju priznao kako bi, da je trebao, prodao i vlastitu majku za komadić cracka. A onda se dogodila 2003. godina, kada se probudio na ulici u vlastitoj krvi, nakon čega se, uz podršku roditelja, prijavio na rehabilitaciju. Upravo je svojim roditeljima najzahvalniji što su mu pomogli u njegovoj borbi s demonima.

Trebalo mu je dugo, no napokon je shvatio kako je gluma jedino što ga usrećuje u životu.

‘Nisam htio da itko zna da se ne mogu kontrolirati, ali nisam to ni mogao sakriti. Bilo je pitanje vremena kada će tijelo odustati. Bio sam ‘kaput’ i imao sam sreće što nisam dobio hepatitis ili AIDS’, kaže.

Tom Hardy - Bronson Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon završetka rehabilitacije fokusirao se na glumu, odlučan da postane jedan od najboljih glumaca svoje generacije.

Odluka je bila itekako dobra jer su se nakon toga uloge u serijama i filmovima samo nizale, a koliko ga obožavaju i redatelji, govori podatak da je u 2015. godini snimio čak pet filmova. Ta ljubav između njega i redatelja vjerojatno se krije i u toj njegovoj odlučnosti da se za svaku ulogu pripremi najbolje što zna - da u potpunosti počne živjeti lik koji mu je dan. Tako se za jednu ulogu izgladnjivao, kako bi što bolje utjelovio ovisnika o heroinu, a samo nekoliko mjeseci udebljao se 19 kilograma kako bi se uživio u glavnu ulogu u biografskoj drami ‘Bronson’, o najnasilnijem istoimenom britanskom zatvoreniku Charlesu Bronsonu, koji je većinu života proveo u zatvorskim samicama.

A ne samo da se udebljao, Tom Hardy odlučio je otići direktno u zatvor kako bi upoznao čovjeka kojeg će glumiti, ne strahujući ni trenutka zbog susreta s osobom koja je bila strah i trepet i za čuvare i za zatvorenike. Isprva Bronson nije bio ni najmanje impresioniran glumcem, no nakon što je nabacio nekoliko kilograma, počeo ga je gledati drugim očima.

Dapače, izjavio je kako se ne bi volio susresti s njim u mračnoj uličici noću, a dodatno ga je ‘kupio’ poklonima poput muffina i milkshakea od banane. Zločinac je u konačnici bio toliko impresioniran da je obrijao brkove i poslao ih Hardyju kako bi ih mogao koristiti na snimanju.

Punih 17 godina prošlo je od njegove odluke da se riješi svojih poroka i demona, no ‘nešto’ je ipak ostalo u njemu. Sve osjećaje koje je proživljavao kroz svoje ovisnosti iskoristio je 2011. godine za ulogu u filmu ‘Ratnik’, u kojem glumi sina bivšeg boksačkog trenera i alkoholičara koji ga je zlostavljao dok je bio dijete.

‘Nisam trebao puno istraživati o zlostavljanju koje uzrokuje alkoholizam niti o disfunkcionalnosti u obitelji jer sam to mogao izvući iz osobnih iskustava. Bilo je to poprilično katarzično iskustvo i osjećao sam odgovornost prema svima koji su i sami prošli slično iskustvo, da se napokon počne govoriti o tome’, ističe.

Nakon toga dobio je priliku glumiti u filmu Chrisa Nolana Vitez tame: Povratak’, ali i u Pobješnjelom Maxu.

Zahvaljujući svim tim ulogama, kojima je stekao popularnost kod muškog dijela publike, ali i izgledu, zbog kojeg je dobio naklonost nježnijeg spola, Tom Hardy postao je jedan od najpopularnijih glumaca današnjice, a upravo su tetovaže nešto po čemu je itekako prepoznatljiv.

‘Imao sam 15 godina kada sam napravio prvu tetovažu i od tada zapravo nisam stao. Puno njih sam napravio kako bi me podsjećale gdje sam bio, ali i da se tamo više ne vratim. Dolazim iz pristojne, prigradske obitelji srednje klase, no moje tetovaže podsjećaju me gdje sam sve bio. To je smiješno, zar ne? Uloge koje sam igrao bile su većinom izuzetno nasilne, no ja sam privatno sve samo ne nasilan i agresivan. Puno sam vremena proveo gledajući crtić ‘Vatrogasac Sam’ sa svojim sinom Louisom’, rekao je Hardy i nastavio:

‘Borbe vodim u sebi i prošao sam puno toga u životu. Upravo te borbe za mene su konstanta kako bih pokušao biti što bolji.’

No nisu to bile jedine borbe u njegovu životu. Bilo je tu i onih seksualne prirode. Prije negoli je postigao svjetsku slavu Tom Hardy dao je intervju gej časopisu Attitude, a tijekom razgovora novinar je pitao glumca o njegovu privatnom životu, točnije pitao ga je je li ikada imao seksualni odnos s muškarcem. Prema tvrdnjama časopisa, Hardy im je rekao: ‘Kao dječak? Naravno da sam imao. Igrao sam se sa svima i svime, ali me muškarci seksualno ne privlače. Pa ja sam glumac, za ime Božje.’

Na to je još nadodao kako je gotov s takvom vrstom eksperimentiranja, a nakon što je nekoliko godina kasnije taj tekst ‘iskopao’ Daily Mail, Hardy je promijenio priču. Negirao je da je ikada imao seksualni odnos s muškarcem, rekavši da su njegove riječi izvađene iz konteksta.

Što se tiče privatnog života, od 1999. do 2004. bio je u braku s producenticom Sarah Ward, a 2008. je s tadašnjom djevojkom, asistenticom redatelja Rachel Speed dobio sina Louisa. Par je odlučio krenuti svatko svojim putem četiri godine kasnije, a te iste 2009. Hardy je započeo vezu s glumicom Charlotte Riley, nakon što ju je upoznao na setu serije ‘Orkanski visovi’. Vjenčali su se u srpnju 2014., a već iduće godine, u listopadu 2015., dobili su i prvo dijete. Tri godine kasnije rođeno im je drugo dijete, a sretna obitelj živi s dva udomljena psa, Maxom i Woodstockom, koji su s Hardyjem glavne zvijezde PETA-ine kampanje za udomljavanje pasa.

Onoga što su odlučili na početku veze drže se i danas - svoj privatni život drže podalje od javnosti, tako da se niti ne znaju imena njihove djece, a kamoli njihove fotografije, kako su rekli, nemaju namjeru prodati nekom tabloidu.

‘Vidim kako se ljudi ponašaju. Vidim kada mi kamera prilazi. Vidim kada netko drži telefon i njihov govor tijela. Nema razlike između toga i oružja’, kaže Hardy.