NJEGOVA FORMULA

Iritantni rituali jednog od najboljih tenisača svih vremena: Zbog praznovjerja Rafael Nadal ovo radi baš na svakom meču

08.07.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Svaki od sportaša pomalo je praznovjeran pa prije svakog natjecanja postoje rituali koje neprestano ponavljaju i za koje vjeruju da im donose uspjeh. Među tenisačima je uvjerljivi pobjednik u praznovjerju Španjolac Rafael Nadal, a evo zašto

Teniski as Rafael Nadal, kako se i očekivalo izborio je bez problema osminu finala jednog od najprestižnijih turnira, onog u Wimbledonu. Ni ovoga puta, kao na svakom natjecanju do sada, Španjolac koji je u karijeri osvojio 18 Grand Slam titula (drugi svih vremena iz Rogera Federera!) nije zaboravio ritale za koje vjeruje da mu donose pobjedu.

Riječ je o prakticiranju potpuno istih pokreta i radnji (rituala) za koje vjeruje da mu pomažu u borbi do pobjede, a zbog kojih kod mnogih suparnika izaziva nestrpljivost i nervozu.

  • +9
Wimbledon, Rafael Nadal - Novak Đoković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nadal naime sve započinje već dolaskom na teren, kad jaknu skida okrenut prema publici. Potom pažljivo vadi svoj reket kojeg pazi kao oči u glavi, a onda iz torbe vadi dvije boce Evian vode koje stavlja na za to predviđeno mjesto - odmah ispod klupe i to etiketom okrenute prema terenu. Čak i kada pije vodu tijekom stanke pazi kako će svaku bocu vratiti na mjesto uz naglasak na etiketu.

Prije serviranja napravit će sljedeće: dotaknuti gležanj, zatim redom lijevo rame, desno rame, nos, lijevo uho, nos opet i desno uho te ono najbizarnije što se mora spomenuti i mnoge iritira - prije svakog servisa i nabrojanih rituala (gležanj, rame, nos...) diskretno popravlja donji veš desnom rukom (na stražnjici). U drugom servisu ponovit će rutinu, no izostavit će dodir ramena.

U trenucima malih pauza, Nadal će do out linije doći normalno hodajući, a onda ju prijeći isključivo tako da je prekorači desnom nogom, a na drugu se osloniti tek kada u ruke uzme svoja dva ručnika. Kod njega baš nikada nećete vidjeti da je prekoračio out liniju lijevom nogom...

Na sve ovo, unaprijed su pripremljeni dječaci i djevojčice koji stoje u kutevima terena i dodaju loptice ili pak asistiraju igračima kraj klupe. Mnogi čak prolaze kratku obuku prije nego izađu na teren s 33-godišnjim 'kraljem zemlje' koji je ispisao povijest tenisa i mnogi ga smtraju jednom od najboljih svih vremena.