ISKRENA KAO I UVIJEK

Ida Prester: 'Popovanje trebaju li se djeca i kako dojiti, što trebaju jesti i kolika temperatura mora biti u dječjoj sobi... Nikada nisam izgubila ni minutu na te gluposti'

08.11.2020 u 16:05

Bionic
Reading

Popularna voditeljica, glazbenica, PR i kolumnistica, uvijek nasmijana Ida Prester ponovno je stanovnica svoga Zagreba nakon što se ljetos preselila iz Beograda sa suprugom Ivanom Peševskim i sinovima Rokom i Rijem. Ova netipična mama bez zadrške nam je otkrila ponešto iz svoje svakodnevice, između ostaloga kako se snalazi stalno balansirajući između karijere i obitelji, uspije li u zgusnutom rasporedu pronaći vrijeme samo za sebe i je li ju majčinstvo promijenilo

Svestrana umjetnica već je više od 15 godina u glazbenim vodama u različitim projektima, a prošle godine odvažila se na još jednu avanturu - najavila je ulazak u solo vode te je uspješno predstavila nekoliko autorskih pjesama za koje je sama napisala tekst i glazbu.

Kako je najavila, njezin solo album izaći će do ljeta, a što se tiče Lollobrigide, bend i dalje radi, ali naglasak je na njezinom prvijencu. 'A na koncertima se to sve pomiješa, Lolla svira i pjesme sa sola i obratno', objašnjava Ida.

Sa svojom obitelji ovoga ljeta preselila se u Zagreb, a iako je njezin svakodnevni raspored uvijek nakrcan obvezama, našla je vremena popričati i za tportal.

Nakon Beograda preselili ste se s obitelji u Zagreb. U čemu su, po vama, najveće razlike u načinu života između ta dva grada? Neke zanimljive usporedbe?

Beograd je grad zabave, ludila, restorana, klubova, hedonizma... Zagreb je fin, sređen, grad dnevnog druženja i obiteljskih izleta. Beograd je po meni najuzbudljiviji vikendom i noću, ali zato tijekom tjedna i kad živiš duže u njemu pokazuje svoju neugodniju stranu - gužve u prometu, hektiku velegrada... Zagreb je idealan danju, sve je čisto, funkcionalno, pristupačno. Zato smo u izlascima i ponudi zabave dosta slabiji, Zagreb nije grad noćne party energije. Dakle - oba grada imaju prednosti i mane, ovisno o životnim prioritetima.

Kako su vaši sinovi reagirali na promjenu?

Oni su toliko svog života proveli u Zagrebu da gotovo nisu ni primijetili neku promjenu. Njima je sve OK, samo da su zajedno. Nevjerojatno su povezani. Super su im i Zagreb i Beograd i Jelsa, u kojoj su svako ljeto... Lako nađu ekipu i lako se udomaće. Samo ne daju da ih razdvajaju, bitno im je da sve proživljavaju skupa.

  • +3
Ida Prester Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Kako se slažu? Ima li bratskog rivalstva?

Nikakvog. Stvarno su jako bliski. Kad su razdvojeni, pa kupimo jednom neku sitnicu, odmah drugi pita - a gdje je za Roka? Sve moramo kupovati duplo, inače je cirkus. Jako paze na tu pravdu i koji put imam osjećaj kao da su blizanci. Tu i tamo se natežu, naravno, djeca su. Ali generalno - dolazak Rija na svijet naša je najbolja odluka otkad smo u braku. To stalno ponavljamo. Roko je jako nježan, a uz bracu je dobio najboljeg prijatelja i doživotnu potporu.

Kako uspijevate balansirati između privatnog i poslovnog života?

Teško, kao i svi roditelji. Nauštrb vremena za sebe i svoje potrebe. Ne znam kad sam zadnji put stigla urediti nokte, pogledati neku seriju ili pročitati knjigu. Jedino čega se ne mogu odreći su druženja s prijateljima. Eto, sad i njih moramo reducirati u doba korone... Uglavnom, moje doba počinje u 22 sata, kad svi zaspu. Tada radim svoju muziku, slušam tuđu, odgovaram na intervjue... Naporan je ovaj period u kojem su klinci mali, ali kratko to traje. Još nekoliko godina i nećemo im biti uopće potrebni. Treba uživati s njima u svakom danu, nadoknadit ćemo sve ostalo.

Ida Prester: 'Kvar' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Na koji način vas je majčinstvo promijenilo? Što biste sad rekli onoj Idi od prije 10-ak, 15-ak godina?

Malo joj zavidim (smijeh). Zavidim joj na spontanosti i slobodi prije svega. Nedostaje mi ono doba kad izađeš s frendovima na kavu, pa završiš na roštilju negdje izvan grada, pa navečer na tulumu kod nekog koga prvi put vidiš, pa prespavaš kod frendice, pa sutra juriš na posao i praviš se kao da se ništa nije dogodilo. I dalje sam ta osoba i prirodan mi je taj pomalo kaotični, rokenrol način života. Ali sad nije taj period. Sad živim u redu i posloženosti svake minute života. Nema više spontanosti i prepuštanja struji, svaki korak je pomno isplaniran i dogovoren s 'komisijom' roditelja, učitelja, babysittera... I to tako treba biti. Zauzvrat sam dobila tu neku abnormalnu emociju, za koju nisam znala da postoji. Zaljubljenost između majke (vjerojatno i tate, nisam probala) i njene djece ne može se usporediti ni s čim na planetu. To je najjača sila prirode, puca staklo, lomi kamen...

Što mislite o trendu mom shaminga, odnosno posramljivanju mama na društvenim mrežama? Jeste li nekad bili na nekim forumima za mame?

Nikad nisam bila na forumima, nije me to zanimalo. Imala sam svoju mamu i svekrvu, one su me vodile kroz one najosjetljivije postporođajne trenutke, a za sve ono kasnije samo sam uključila instinkt. Rodila sam djecu već u zreloj dobi, kao formirana osoba, nisam lak materijal za posramljivanje. To 'popovanje' trebaju li se djeca i kako dojiti, što trebaju jesti i kolika temperatura mora biti u dječjoj sobi... Nikad nisam izgubila ni minutu na te gluposti.

Tko je zadužen za kućanske poslove kod vas? Postoji li kod vas podjela na 'muške' i 'ženske' poslove?

Moj muž je puno pedantniji od mene, on je zapravo više angažiran oko kuće, a ja oko djece. Ali bez baka i dida ne bismo preživjeli, to nek' se zna. Imamo veliku pomoć od njih i u Beogradu i u Zagrebu. Svako malo nam pričuvaju klince, skuhaju ručak za tri dana, odvedu ih na more... Svjesni smo koliki je to luksuz i zahvalni smo im do neba.

Najbolji roditeljski savjet koji biste podijelili s drugim mamama?

Najvažnije je biti opuštena i slušati svoju djecu. Nikakvi forumi, nikakvi pritisci i uspoređivanja. Samo instinkt, ljubav, ali i poštovanje prema svom djetetu. Dijete nije član obitelji 'drugog reda', niste mu šef. Vi ste zajednički tim. Budite tu za njega, probajte ga razumjeti u svakoj fazi, a bit će ih teških. Nemam drugog savjeta, samo ljubav i otvorenost.

Je li danas teže biti roditelj nego npr. prijašnjim generacijama?

Mislim da je to uvijek podjednako teško, samo uz različite izazove. Najteži, najstresniji, ali i najčarobniji posao na svijetu.

Kako najčešće odijevate svoje klince?

Moj Rio ide u waldorfski vrtić i oduševljena sam njihovim principom. Nema lošeg vremena, samo neprikladne odjeće. Oni su vani u vrtu apsolutno svaki dan - po kiši, snijegu, vjetru. I maksimalno uživaju! Dizajn je nebitan, samo funkcionalnost se broji. Gumene čizmice i oni vodootporni kombinezoni - to je definitivno naša najdraža kombinacija za kišne jesenje dane.