dugo se znaju

Grašin kum, chef Tomaž Kavčič otkrio sve o njihovom prijateljstvu i kumstvu, ali i svadbenoj torti o kojoj svi govore

01.03.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Čuveni slovenski kuhar je četvrta generacija vlasnika gostione Pri Lojzetu, koja se 1997. godine preselila u slovenski dvorac Zemono, a posljednjih tjedana se u medijima spominje zbog kumstva s našim pjevačem, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo

'Na njihovoj svadbi nije bio isti meni kao na samitu čelnika Europske unije. Samo je jedno jelo bilo s tog menija. Vjenčanje je bilo u organizaciji restorana Adriatic, oni su bili glavni, a ja sam taj koji je pripremio aperitiv, prvo jelo, glavno jelo te tortu', otkrio je Tomaž Kavčič za RTL.hr.

Progovorio je i o torti koju su dežurni kritičari na društvenim mrežama nazvali 'prejednostavnom za takvo vjenčanje'.

'To je bila rezervna torta koja nije bila dekorirana jer su uz nju bile još dvije torte. Ta torta je moja ideja i poslužujem je već više od deset godina. Ona je lagana, nema marcipana, šlaga, maslaca. To je torta koja se radi tehnikom istom kao za sladoled, ali unutra ima japansku algu koja nam onda omogući da ju možemo 'skladištiti' na četiri do pet stupnjeva Celzijevih. Sastoji se od mlijeka, čokolade i laganog biskvita. Torta se svima svidjela, a puno gostiju je tražilo još. No najvažnije je da je to torta koju su oni željeli i u njihovom je stilu - odlična, a s druge strane prizemljena. To su oni, to su mladenci', rekao je kuhar.

Kuhao je za brojne poznate, a poznanstvo s Petrom Grašom kasnije se pretvorilo u prijateljstvo.

'Prvo su u restoran došli njegovi roditelji Zoran i Snježana. Kada su se vratili u Split, rekli su mu da mora upoznati jednog luđaka. Ovo luđaka je bilo u pozitivnom smislu, s obzirom na ono što radim u kuhinji i koje tehnike upotrebljavam. Te 1997. godine, kada je došao kod nas u restoran, vjerujte mi, otada smo postali prijatelji. Dogodila se kemija, veliko prijateljstvo i otada mogu reći da je on moj najbolji prijatelj. Imamo sreće to što imamo isti režim u smislu - vikende radi on, vikende radim i ja. Slobodni smo većinom ponedjeljkom i utorkom. Sva ta naša putovanja su više-manje bila tada. On dolazi kod nas, a ja sam jako puno puta išao i kod njega', prisjetio se Kavčič, a prijatelj je i s Grašinom bivšom partnericom Danijelom Martinović.

Inače, Grašo je Tomažu bio kum kada se ženio Flavijom. 'To je duplo kumstvo. On je romantična duša i nije mi to poručio telefonski. Prošle godine, kao i svake dosad, bili smo pozvani na neformalno druženje svih vlasnika Michelinovih zvijezda u Napulju. Tamo sam gost već 17 godina, a puno puta je Petar išao sa mnom. Prije nego što smo se tamo uputili prošle godine prije Božića, kad smo sletjeli na aerodrom, stali smo u pizzeriju Michele. I Petar mi je tamo rekao: 'Tomaž, želja mi je da mi budeš kum', ispričao je Kavčič.

Za Grašinu i Haninu svadbu rekao je da je 'bila puna emocija', a pohvalio je prijatelja Petra da se vrhunski snalazi u kuhinji. 'Stvarno odlično kuha i poznaje puno tehnika. Jako mu se sviđa azijska kuhinja. U tom je području stvarno maher. U kuhinji uživa, možda ne toliko koliko u glazbi, ali svaka mu čast s obzirom na to da je sam usvojio te tehnike', poručio je slovenski chef.

  • +2
Tomaž Kavčič Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL