prepuna STEREOTIPA o parižanima

Francuski kritičari bjesne zbog nove Netflixove serije: 'Emily u Parizu' je klišeizirana slika glavnog grada i Francuza

07.10.2020 u 10:19

Bionic
Reading

Nova Netflixova serija o ambicioznoj djevojci koja se s dvadeset i nešto godina iz Chicaga doseli u Pariz nije naišla na odobravanja francuskih kritičara. U uvrijeđenom tonu spočitavaju joj da je jedina svrha serije prikazati sve stereotipe o Parižanima

'Beretke, kroasani, bagete, neprijateljski raspoloženi konobari, razdražljivi kućepazitelji, ukočeni ženskaroši, ljubavnici i ljubavnice. Sjetite se klišea o Francuskoj ili Francuzima i naći ćete ga u 'Emily u Parizu', piše kritičar novina 20 Minutes.

'Stanovnike glavnog grada svodi na gnusne snobove s Birkini torbicama koji zapale cigaretu čim iziđu iz teretane', žale se u ženskom webzinu MadmoiZelle i dodaju: 'Tri epizode mogle su biti zabavne. Nažalost, ima ih deset!'.

U seriji, koju potpisuje tvorac 'Seksa i grada' Darren Star, Lily Collins glumi Emily Cooper, mladu Amerikanku poslanu na rad u francusku marketinšku agenciju u Parizu koju je njezin američki poslodavac upravo kupio.

Kako primijećuje Charles Martin, kritičar časopisa Premiere, Emily tamo otkriva da su svi Francuzi zlobni i lijeni, da se u uredu ne pojavljuju nikad prije kasnog jutra te da su nepopravljivi šarmeri koji ne znaju za pojam vjernosti.

Emily in Paris Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Francuzi su također seksisti, zaostali i naravno, u najboljem slučaju imaju povremene odnose sa svojim tuševima. Iskreno, gledajući 'Emily u Parizu' vidio sam puno toga zbog čega bi se mogao uvrijediti', piše Martin i zaključuje: 'Kad su nas odlučili karikirati, autori se nisu nimalo suzdržali.'

'Između beretki, koktel haljina i uvijek besprijekorno čistih ulica, Parižanima neće biti lako prepoznati njihov svakodnevni život', bijesni je komentar RTL radija.

  • +6
'Emily u Parizu' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

'Stan iz snova s pogledom na trg u zelenilu, pijanke i dizajnerska odjeća, ruže, zgodni Francuzi koji vam ljube ruku... Nismo vidjeli toliko klišeja o francuskoj prijestolnici još od pariških epizoda 'Tračerice' ili kraja filma 'Vrag nosi Pradu'', kažu na RTL radiju.

Da bi uživali u ovoj seriji, smatra recezent s društvene mreže Sans Critique, gledatelji će zaista morati biti ljubitelji znanstvene fantastike, jer 'čini se da Parižani mogu biti i pristojni, savršeno govoriti engleski jezik, voditi ljubav satima, a na posao moraju dolaziti samo ako im se to sviđa'.

Serija koju kritičari ismijavaju zbog idealizirane vizije Pariza s razglednica, nije bolje prihvaćena ni od nekih stanovnika glavnog grada.

Jedan je na Twitteru objavio remake trailera u kojem se Emily od zračne luke Charles de Gaulle taksijem doveze u grad spaljenih automobila, ulica zasutim smećem i vrata prekrivenih grafitima.

Ipak, u komentarima usmjereni uglavnom protiv serije, nađe i neki izuzetak, uglavnom stanovnika Pariza koji nisu Francuzi.

'Da je sve to realno prikazano, bila bi to samo još jedna ubojito dosadna francuska serija', mišljenje je jednog korisnika web stranice za recenzije Allo Cine.