DODIJELJENI 90. OSCARI

Bez iznenađenja: Trijumf Del Tora s 'Oblikom vode', Frances McDormand razornim govorom podigla sve žene u publici

05.03.2018 u 05:38

Bionic
Reading

Slavni Dolby Theatre u Los Angelesu u noći s nedjelje na ponedjeljak ponovno je bio ispunjen do posljednjeg mjesta facama iz svijeta filma, a ova godina pomalo je i posebna, jer je održana jubilarna, 90. dodjela slavnog Oscara. Čak četiri zlatna kipića kući je ponio Guillermo del Toro za 'Oblik vode', od čega i onaj najvažniji - za najbolji film. U posebno emotivnom trenutku, dobitnica u kategoriji najbolje glumice Frances McDormand pozvala je sve nominirane žene u dvorani da ustanu

Bez obzira što se prošle godine dogodio skandal, kada su Warren Beatty i Faye Dunaway pročitali krivog dobitnika u najvažnijoj kategoriji - onoj za najbolji film - čelnici Akademije odlučili su im dozvoliti im da isprave pogrešku i još jednom pročitaju dobitnika. U žestokoj konkurenciji filmova 'Tri plakata izvan grada' Martina McDonagha, 'Novine' Stevena Spielberga, 'Skrivena ljubav' Luce Guadagnina, 'Prijelomni čas' Joea Wrighta, 'Dunkirk' Christophera Nolana, 'Bježi!' Jordana Peelea, 'Lady Bird' Grete Gerwig, te 'Fantomska nit' Paula Thomasa Andersona, Oscara za najbolji film odnijela je SF drama Guillerma del Tora.

  • +21
Oscar 2018. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jednu od važnijih nagrada, onu za najbolju mušku ulogu, očekivano je dobio Gary Oldman za film 'Prijelomni čas', koji je u svom govoru zahvalio svima koji su radili na filmu, dok je Guillermo del Toro osvojio i zlatnog kipića za scenarij filma 'Oblik vode'.

Iako su se mnogi nadali kako će nagradu za najbolju glumicu dobiti Meryl Streep, kojoj je to bila 21. nominacija u životu, Oscar je ipak otišao u ruke Frances McDormand za ulogu u filmu 'Tri plakata izvan grada'. Njoj su nagradu dodijelile kolegice Jodie Foster i Jennifer Lawrence. Tijekom svog govora, koji je započela glumeći da hiperventilira, zatražila je od svih žena nominiranih za Oscara 2018. da ustanu.

'Nadam se da ćete mi učiniti čast i da će ustati sve žene nominirane u svakoj od kategorija. Meryl, ako ti ustaneš, i sve ostale će', započela je govor Frances McDormand, nakon čega ju je kolegica Meryl Streep podržala i ustala, a dvoranom se prolomio ogroman pljesak. 'Pogledajte nas dobro jer svaka od nas ima svoju priču koju može ispričati i projekt koji treba financirati. Ne govorite o tome s nama večeras na zabavi, pozovite nas za koji dan na sastanak u svoj ured, ili možete doći u naš, i ispričat ćemo vam sve o njima.'

I ove godine, drugi put zaredom, čast da vodi cijelu ceremoniju dodjele Oscara pripala je voditelju Jimmyju Kimmelu, a on je, nakon videa u kojem su neke zvijezde s A-liste oštro napale Harveyja Weinsteina, Mela Gibsona i druge, svoj monolog započeo, naravno, šalama na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa. Nije odolio da se ne prisjeti i prošlogodišnjeg skandala s krivim proglašenjem dobitnika u kategoriji za najbolji film.

'Ove godine, kada čujete vaše ime kao pobjednika, molim da ne ustajete istog trenutka. Dajte nam koju minutu jer ne želimo da se ponovi ona stvar. Ono što se dogodilo prošle godine bio je nesretni slučaj, a do sada o tome nisam govorio u javnosti jer sam se čuvao za večeras. Evo što se dogodilo. Ovo je istina. Prošle godine, oko tjedan dana prije ceremonije, producenti su me pitali želim li smisliti kakvu šalu s djelatnicima PricewaterhouseCoopersa, no ja nisam želio. Stoga kada su oni sami odlučili smisliti šalu na svoj račun, ja sam im morao dopustiti i bilo je urnebesno, no neće se ponoviti', rekao je Kimmel.

Uvodni govor Jimmyja Kimmela

Uz sve to, Kimmel nije propustio naglasiti kako su tek dva filma, od njih devet ukupno nominiranih, zaradila više od 100 milijuna dolara.

Naravno, kako se i očekivalo, večer su obilježili i pokreti #MeToo i Time's Up, tako su na pozornicu zajedno stupile tri glumice Salma Hayek, Ashley Judd i Annabella Sciorra, kojima je zajedničko to da su sve tri optužile filmskog glavešinu Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje.

'Ove godine mnogi su izrekli svoju istinu. Promjene nose naši glasovi. Napokon možemo reći: 'Vrijeme je prošlo!'', rekle su čitajući s blesimetra, tijekom čega se Salma Hayek, zbog uzbuđenja, čak i 'spetljala'.

Nagrade po kategorijama:

Najbolji film: 'Oblik vode'

Glavna muška uloga:  Gary Oldman ('Darkest Hour')

Sporedna muška uloga: Sam Rockwell ('Tri plakata izvan grada')

Glavna ženska uloga: Frances McDormand ('Tri plakata izvan grada)

Sporedna ženska uloga: Allison Janney ('Ja, Tonya')

Režija: Guillermo del Toro ('Oblik vode')

Originalni scenarij:  'Bježi!'

Adaptirani scenarij:  'Skrivena ljubav'

Film na stranom jeziku:  'Fantastična žena'

Fotografija: 'Blade Runner 2049'

Montaža:  'Dunkirk'

Scenografija:  'Oblik vode'

Kostimografija: 'Fantomska nit'

Šminka:  'Prijelomni čas'

Originalna pjesma:  'Remember Me'

Montaža zvuka:  'Dunkirk'

Zvuk:  'Dunkirk'

Vizualni efekti:  'Blade Runner 2049'

Animirani film:  'Coco i velika tajna'

Dokumentarni film:  'Icarus'

Kratkometražni dokumentarni film:  'Heaven Is a Traffic Jam on the 405'

Kratkometražni animirani film: 'Dear Basketball'

Kratkometražni igrani film: 'Silent Child'