CELEBRITY GANGSTER

[FOTO/VIDEO] U Rijeci se ponovo snima i to Netflixova serija o švedskom kriminalcu poznatom po sudjelovanju u pljački banke

28.04.2021 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon Istre, set Netflixove nove serije 'Clark' preselilo se na Kvarner. Riječ je o švedskoj seriji koja će imati šest nastavaka, a glavnu ulogu Clarka Olafssona, jednom od dva švedska kriminalca koji su sudjelovali u pljački banke u Stockholmu 1973. godine prema kojoj je nastao termin Stockholmski sindrom, dobio je glumac Bill Skarsgard

Redatelj serije 'Clark' je Jonas Akerlund, poznat po režiji filma 'Gospodari kaosa', koji je uz glavnog glumca i izvršni producent. Riječ je o projektu produkcijske kuće Scandinavian content group u suradnji s MP filmskom produkcijom iz Zagreba, donosi Novi list. Radnja kreće od 1960. godine te prati životni put Clarka Olofssona.

On bio je jednan od dva muškarca pljačke 1973. s kojima su četiri taoca uspostavili prisan odnos, što se danas naziva Stockholmski sindrom (pojava u kojoj žrtve stvaraju emocionalne veze, osjećaja povjerenja sa agresorom). Olofsson nije bio pljačkaš, nego je to bio njegov poznanik Jan-Erik Olsson, koji je tražio da mu se on pridruži, a također je imao kriminalni dosje.

  • +9
Snimanje švedske serije Clark u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Olofsson je svoje prve zločine počinio sa 16 godina i nastavio u brojnim oružanim pljačkama. Nakon pljačke je tisak tražio odgovore zašto su četiri taoca stala na stranu otmičara. Talačka kriza je trajala pet dana, a s Olssonom se zbližila taokinja Kristin Emmark koja je zamolila tadašnjeg švedskog premijera Olofa Palmea da otmičare pusti na slobodu. Nakon tog događaja je prestala raditi u banci, studirala je sociologiju i postala psihoterapeutkinja za ovisnike o drogama, a napisala i objavila knjigu o ovom događaju.

Na suđenju Olssona i Olofssona, nitko od taoca nije svjedočio, a prikupljali su i novac za njihovu obranu. Olofsson i njegov kolega su održali kontakte s taocima i nastavili vršiti zločine. Olsson je objavio autobiografiju 2009. godine, a Olofsson je promijenio ime i živi u inozemstvu.

Bill Skarsgard je najpoznatiji je po ulozi u filmovima 'It', 'It Chapter Two', 'The Crown Jewels', serijama 'Hemlock Grove' i 'Castle Rock'. Izjavio je da je njegov lik, Clark Olofsson, vrlo fascinantan individualac te da je prihvatio izazov glumiti ga s užitkom ali i strahom.

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

VIDEO: Nel Pavletic/PIXSELL