SNIMANJE SPEKTAKLA U ISTRI

Ekipa 'Borgie' napala kaštel u Svetvinčentu

27.01.2014 u 15:52

Snimanje Borgija u Svetvinčentu

Izvor: tportal.hr / Autor: Konstanca Mitrović

Bionic
Reading

U malom istarskom mjestu Svetvinčentu u ponedjeljak je snimana scena napada na kaštel popularne televizijske serije 'Borgia', koja prati intrige ove ozloglašene obitelji i borbe njezinih članova za bogatstvo i moć u renesansnoj Italiji

Naime, treća sezona povijesnog spektakla 'Borgia', francusko-njemačko-češke produkcije, nakon snimanja na području Dubrovnika ovih se dana preselila u Istru gdje se, koliko to vremenske prilike dozvoljavaju, ubrzano snima na atraktivnim lokacijama: Svetvinčenta, pazinskog kaštela, Berama i pulske Arene.

Poprište filmskog seta tako je danas bio Svetvinčenat, gdje je snimana scena napada na kaštel. Uz slavnog Marka Rydera koji igra Cesarea, sina Rodriga Borgie, nastupilo je i stotinjak statista, uglavnom mještana, a jednu od uloga igra i Vili Matula. U sceni se pojavljuje i nekoliko kaskadera, od kojih je jedan imao vrlo zahtjevan zadatak – spektakularan pad s pročelja kaštela.

Među brojnim istarskim kaštelima i utvrdama, za ovu zahtjevnu scenu napada na utvrdu izabran je kaštel Morosini-Grimani, koji se ističe po svojoj jedinstvenosti, autentičnosti i očuvanosti, a tu je srednjovjekovnu kulisu dodatno upotpunila i svetvinčentska Placa.

Režiju scene snimane u Svetvinčentu potpisuje Metin Huseyin koji zajedno s Oliverom Hirschbiegelom čini redateljski dvojac televizijske serije 'Borgia' kreatora Toma Fontane

Zanimljivo da ' Borgia' nije prva televizijska serija snimana u malom istarskom Svetvinčentu. Naime, tu su i ranijih godina već snimani brojni značajni i nagrađivani filmovi i TV serije: 1999. sniman je film 'Maršal' redatelja Vinka Brešana u produkciji Interfilma i Hrvatske radiotelevizije koji je osvojio nagradu Srebrni Melies na Međunarodnom festivalu filmova fantastike u Rimu. Od 2003. do 2006., snimao se dokumentarni film 'Istria nel tempo' Alessandre Argenti Tremul, kasnije nagrađen prvom nagradom u kategoriji kinematografske umjetnosti, videa i televizije na 44. natječaju za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima.

Švedska televizijska kuća Meter TV lani je snimala u Istri serijal 'MÄSTARNAS MÄSTARE – Champion of the Champions', čiji su natjecatelji bili proslavljeni sportaši, a finale serijala, s gledanošću od 2,3 milijuna gledatelja po epizodi, snimano je u Svetvinčentu.