INTERVJU

Davor Radolfi: 'Recept za dug brak ne postoji. Danas se drugačije jede, pije, pa i ljubi. Treba puno pažnje i razumijevanja te ostaviti prostora osobi s kojom živiš'

20.07.2021 u 06:44

Bionic
Reading

Ambasador latino zvuka i ritma s primjesama tradicionalnog Mediterana provodi koronavrijeme uz obitelj, ali neprestano uz glazbu. Sklada, piše, snima, radi za društvene mreže, a stigne se baviti i sportom. Vječno optimističnom Davoru Radolfiju dodatnu životnu energiju pružaju unuk i unučica te su mu istinsko veselje. O novitetima iz bogate karijere, negativnim kritikama, životu izvan grada i dugovječnom suživotu s voljenom suprugom razgovarali smo za tportal

Mnogima je poznato to da je Davor Radolfi kao 12-godišnjak glumio u filmu Kreše Golika 'Imam dvije mame i dva tate'. Zvijezda filma s cijelim je petim razredom išao gledati što je snimio, a danas se voli pohvaliti time da je zaradio prvi novac sa samo 12 godina. U to vrijeme gajio je veliku ljubav prema glumi te je bio aktivan u Kazalištu mladih, no strast prema glazbi ipak je prevagnula. Danas je iza njega preko tri desetljeća uspješne karijere, brojne nagrade, rasprodane dvorane u Hrvatskoj i svijetu, suradnje. Najveća podrška u karijeri mu je obitelj, supruga Jasna i kćeri Sara i Lea.

Izvor: Društvene mreže

Izbacili ste novi singl i videospot. Kako biste ga opisali onima koji ga još nisu čuli? Koliko je teško stvarati i raditi u pandemijskim uvjetima?

Svoj zadnji spot opisao bih kao izuzetno dinamičan i moderan, priču koju je osmislila i režirala Katja Restović kao lov za jednom lijepom ženom uz more, a opet ima dovoljno romantike u pjesmi koja se tako i zove - 'Reci mi more kako doć' do nje'. Atmosferi spota doprinijele su prekrasne lokacije u Istri te ekipa koja je pratila cijelu tu priču.

Iza vas je 33 godina uspješne karijere. Koji nastup, koji obožavatelji, koje situacije su vam se usjekli u sjećanje? Koji su vam najljepši trenuci u glazbi?

Čini mi se da mi je bilo lakše u vrijeme pandemije što se stvaranja glazbe tiče, nego u 'normalno' vrijeme, kada sam bio stalno na putu, održavao koncerte pa mi je fokus bio na tome. U ovom slučaju znaš da si zatvoren i fokusiraš se na glazbu jer je to ono što zaista volim.

Na koju ste svoju pjesmu najviše ponosni i koliko se pronalazite u njima?

Nastup koji najviše pamtim onaj je zadnji, uvijek nekako on ostane. Ovaj put je to bio moj veliki nastup na ljetnoj pozornici u Opatiji, u kojoj sam započeo turneju 'Adriatica latina', ali smo je morali odgoditi zbog korone. Od obožavatelja pamtim ljude koji se grle i plaču kada pjevam pjesmu 'Neka živim kako živim', to nas nekako uvijek poveže, a posebno pamtim dio publike koja se popela na binu i na originalan način otplesala salsu. Ostao sam iznenađen tom lijepom gestom, jer moja glazba je i melankolija i veselje koje me prati kroz život.

S vama su surađivali vrhunski domaći glazbenici. Koliko vam je važna suradnja u glazbi i životu?

Najljepši trenuci u glazbi su mi kad razveselim ili rastužim ljude pjesmom, dotaknem ih, svejedno je li to na koncertu ili u privatnom druženju. Često nakon koncerta još uzmem gitaru, ako je dobro društvo s pozitivnom energijom, jer uživam podijeliti osjećaje s njima. U podužoj karijeri svaki glazbenik ima dobrih i lošijih pjesama. Posebno obraćam pažnju na tekstove svojih pjesama u kojima se i sam vidim te u njima na kraju uživam i želim ih što uvjerljivije prenijeti ljudima, publici. Na kraju krajeva, stil mog života ono je što me obilježava u pjesmama. Jako mi je važno s kime surađujem. Suradnici svojim znanjem, kreativnošću i dobrom energijom doprinose kvaliteti. Važno je imati dobrog producenta koji svojom vizijom i suradnjom na pjesmi, a kasnije i na produkciji zvuka što u studiju, što na koncertu, doprinese emociji tako da svoju glazbenu priču što bolje i što ljepše prenesem publici.

Još uvijek vas nazivaju jednim od najvećih romantičara na estradi. Smeta li vam to i kako se nosite s tom titulom?

Uopće mi ne smeta biti 'najveći romantičar na estradi', jer to je ono što jesam, a svaki čovjek doživljava taj moj šarm na svoj način. Zapravo, to mi je kompliment.

Kako primate negativne kritike?

Negativne kritike naučiš prihvaćati s vremenom, one su mi pokazatelj kako ići dalje. Naučiš smanjiti ego i postati objektivan oko nekih stvari u životu.

Ljudima se zbog pandemije potpuno promijenio način života. I dok jednima odgovara ostanak kod kuće, drugi gube živce. Što vi radite kako biste sačuvali mir i mentalno zdravlje?

Trudim se da me što manje dotiču negativne stvari oko mene. Više se družim s obitelji i meni dragim prijateljima. Tu nalazim svoj balans.

Uvijek ste dobre volje, nasmijani i pozitivni. Kakvi ste kad vas netko naljuti, a kakvi kad ne nastupate? Sjećam se jedne vaše izjave da ste 'na pozornici leopard, a doma dobri tata i dida'.

Istina da sam uvijek dobre volje i kad se naljutim, još brže se odljutim. Ne uzimam ljudima loše raspoloženje za zlo. Vrijeme uvijek napravi svoje.

Možete se pohvaliti jednim od najdugovječnijih brakova na sceni. Kako danas održati brak, osim uz puno ljubavi?

Konstantne su transformacije koje doživljavam privatno i profesionalno. Doma sam dobar otac, djed i suprug, a leoparda sam upotrijebio kao sinonim za svoj temperament na nastupima jer na koncertima moram dati sve od sebe, pogotovo jer jako uživam u druženju s ljudima. Recept za dug brak ne postoji. Danas se drugačije jede, pije, pa i ljubi... Treba puno pažnje i razumijevanja te ostaviti prostora osobi s kojom živiš. Tolerancijom i razgovorom može se puno toga riješiti. To je sve dio ljubavi. Rekao bih da je pripadnost tu bitna riječ.

Poznato je to da već dulje vrijeme ne živite u gradu. Prednosti su mnoge, koje su mane?

Rođen sam i odrastao na asfaltu velikog grada i gradova. Čovjek se zasiti užurbanosti i u ovom trenutku više mi odgovara živjeti malo izvan grada pa sam u prirodi, u miru skladam i bavim se stvarima u kojima uživam. To je normalno u mom poslu. Kod nas, tako i u svijetu, glazbenici se maknu u manja studija u kojima kvalitetnije i nesmetano rade... prekrasno je to što je priroda oko mene pa su se promijenili neki zvukovi i mirisi i način druženja. To mi daje mir jer moj trokut življenja cijelu godinu je Zagreb-Istra-Dalmacija.

Kako ćete provesti ljeto?

Dio ljeta provest ću s ekipom na brodu, dio s obitelji na Braču. Naravno uz puno, puno glazbe…

  • +3
Davor Radolfi Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL