NEĆETE IH PREPOZNATI

Danas ih u tom izdanju ne možete zamisliti, a ovi su poznati Hrvati nekad imali dugu kosu

08.01.2019 u 06:25

Bionic
Reading

Gibonni, Tony Cetinski, Petar Grašo, Vuco i Thompson nekada nisu imali frizure kakve nose danas. Nekima će se, vjerujemo, kad vide svoje stare fotografije, probuditi emocije, a nekima će izmamiti veliki osmijeh. Jer godinama su bili prepoznatljivi po svojim bujnim i dugim kosama

Duga kosa na muškarcima uvijek je nailazila na suprotna mišljenja. Neki su je osporavali, dok su drugi smatrali da je to u redu te da je i muškarci mogu puštati te imati lijepu i zdravu kosu. Ovi glazbenici nekad su bili prepoznatljivi upravo po dugoj frizuri, no takav stil danas je daleko iza njih.

Tony Cetinski jedan je od najpoznatijih hrvatskih pjevača, a na glazbenoj je sceni već skoro tri desetljeća. Pjevati je počeo već s 15 godina, proslavio se nizom albuma i osvojio mnogo nagrada. Devedesetih godina Tony, ali tada i njegov brat Mateo, stupa na domaću estradu i preko noći postaje jedna od vodećih glazbenih zvijezda. U to vrijeme furao je dugu kovrčavu kosu, a svojim je stilom podsjećao na Talijane, koji i danas nerijetko nose takve frizure. Tony je 1994. predstavljao Hrvatsku na Eurosongu s pjesmom 'Nek ti bude ljubav sva', a to je ujedno period u kojem se oprostio od duge kose. Volio je eksperimentirati s frizurama pa je tako imao i tzv. tetovaže na kosi, odnosno hair tattoo. Neko je vrijeme nosio i kratku kovrčavu kosu.

Kad se početkom rata s prvijencem ‘Bojna Čavoglave’ pojavio na sceni, zaštitni znak Marka Perkovića Thompsona bila je duga valovita kosa. Od tada do danas napravio je nekoliko radikalnih promjena imidža. Dugoj frizuri ostao je vjeran do novog milenija, kad je arhaični rokerski look zamijenio zrelijim imidžom.

  • +3
Marko Perković Thompson Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Godinama mu je duga kosa bila zaštitni znak, njegove duge kovrče tada su bile pravi mamac za žene, a onda ih je zbog odlaska u vojsku Giuliano morao ošišati. Prvotno je pjevao u nekoliko splitskih grupa, kao što su Kleopatra, Zippo, Apokalipsa i Feeling, a nakon toga je nastavio sa samostalnom karijerom.

'Zapravo sam se spasio kada sam se ošišao. Duga kosa je bila vrlo naporna za održavanje, a i prerastao sam sve to', izjavio je pjevač za tportal. Dodao je da je on prvi na sceni pokrenuo trend šišanja jer su se poslije njega ošišali Thompson, Gibonni i Tony Cetinski. Više puta je, kaže, razmišljao o tome da ponovno pusti kosu, no ona mu se, bio je iskren, pretvara u 'perje'.

  • +3
Giuliano Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Zlatan Stipišić Gibonni započeo je glazbenu karijeru u osamdesetima prošlog stoljeća. Od 1985. godine bio je pjevač u grupi Osmi putnik, a u to vrijeme umjetnički nadimak bio mu je Gibo. Kosa je imala presudnu ulogu i u nadimku prema kojemu ga danas svi poznaju, a koji je zapravo skraćena verzija originalnog - Džibuti. Naime, susjed pomorac pri povratku s đite ustvrdio je da ga mladi Zlatan podsjeća na stanovnike te afričke države, koji, kako je tvrdio, također imaju ukošene oči i dugu tamnu kosu.

Iz Osmog putnika prešao je Gibo u Divlje jagode, u kojima je bio godinu dana, a nakon toga okrenuo se solo karijeri. Vrlo brzo postao je popularan među širim masama i kritičarima, a u to vrijeme njegov je zaštitni znak i dalje bila duga kosa. 'Uvijek sam za dugu kosu jer ne možeš birati kad te napusti', jednom se našalio Gibonni. Danas mu ipak ona nije ni na kraju pameti. Cijenjeni je glazbenik i skladatelj, a i scenski nastup mu je puno smireniji. Skratio je tako kosu, a često je i sakrije kapom.

Pjevač te skladatelj pop i rock glazbe i heavy metala Siniša Vuco stvarao je glazbu za mnoge hrvatske izvođače, a dug niz godina bio je prepoznatljiv po svojoj dugoj kosi koja mu je dosezala do pola leđa.

Petar Grašo na početku je na leđima nosio i titulu 'nasljednika Olivera Dragojevića'. Mnogi su tada govorili da će krenuti upravo tim putem, a u to ga je vrijeme krasila i duža frizura. Kosa do ramena Grašu je brzo lansirala, a obožavateljice su ludjele za njim početkom devedesetih. Zadržao je pak bradicu iz tog vremena i ona je, na neki način, njegov zaštitni znak, no dulje se kose odrekao.

Godinama njeguje imidž s kratkom frizurom, no i Neno Belan nekad je imao bujnu kovrčavu kosu.