intervju

Damira Gregoret otkrila nam je čije kritike uvažava, kakva je privatno, koga bi voljela intervjuirati i što nas čeka: 'Nema se smisla zavaravati – ulazimo u krizu'

03.07.2020 u 18:41

Bionic
Reading

Početkom proteklog tjedna u studiju RTL-a pod moderatorskom palicom prekaljene novinarke i urednice Damire Gregoret odrađeno je sučeljavanje aktualnog premijera Andreja Plenkovića i njegovog glavnog oponenta Davora Bernardića o čemu se danima pričalo. Nakon što su joj se slegli dojmovi, a u jeku priprema za izbornu noć za tportal je ispričala kako je reagirala na komentare nakon emisije, kako se nosi s neukusnim reakcijama političara, a doznali smo i poneki detalj iz njezinog privatnog života kojeg godinama sretno dijeli sa suprugom, urednikom i voditeljem Igorom Bobićem

U formi koncepcijski potpuno drukčijoj od svega što smo dosada vidjeli u Hrvatskoj, u zahtjevnim uvjetima, na trenutke suočena s prilično konfuznom situacijom u studiju, dva sata Damira Gregoret je suvereno vodila prvi duel Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Vremena za odmor nije imala jer se cijela redakcija punom parom priprema za izbornu noć na RTL-u ove nedjelje. U njoj će Damira Gregoret tik nakon zatvaranja biračkih mjesta objaviti rezultate izlaznih anketa. Veliku podršku i oslonac u stresnim situacijama (i inače) temperamentnoj Splićanki pruža suprug Igor Bobić. Obitelj i zdravi obiteljski odnosi, kaže nam, uvijek je drže u centru.

Odradili ste sučeljavanje u dobro osmišljenom formatu gdje ste tek povremeno intervenirali. Tko je zaslužan za njega?

To je zajednička odluka RTL-ova uredništva s ciljem da se napravi iskorak i umjesto klasičnog ispitivanja uz odbrojavanje vremena za svaki odgovor i repliku gledatelji vide sučeljavanje u pravom smislu te riječi. Radi se o takozvanom francuskom modelu debate i u Hrvatskoj ga dosada nitko nije primijenio. I mi smo prije imali takav format gdje su se kandidati uglavnom sučeljavali s moderatorom i tek povremeno međusobno. S obzirom na svakodnevne izjave političara gdje odgovaraju na pitanja novinara ovim smo formatom htjeli ići korak dalje. Minimalna intervencija voditelja, u ovom slučaju mene, omogućila im je slobodu koja ih je potpuno ogolila i time otkrila sve – ono kako su sebe željeli prikazati i ono što zapravo jesu.

Kako su se po vama njih dvojica ponašala?

Prije svega neozbiljno.

Kad biste bili medijska savjetnica što biste vi savjetovali ovoj dvojici kandidata i generalno (drugima)?

Da budu ozbiljni, konkretni, odvažni ali prizemljeni, a u raspravi se služe samo činjenicama.

Kako su vam sjele kritike, pohvale nakon svega?

U pohvali se ne uzvisi, u kritici ne unizi – time se vodim od kada se bavim ovim poslom, više od deset godina, koliko sam intenzivno i svakodnevno izložena i jednom i drugom.

Do čijih kritika vam je inače najviše stalo?

Struke, kolega urednika, novinara i obitelji. Urednica RTL-a Danas Željka Gulan je idealan kritičar: uvijek je direktna i jasna, ide u glavu, i kad je dobro i kad je loše i to s argumentima. Uvažavam i kritike gledatelja jer se njima obraćamo no put RTL-a nije da im podilazimo.

Pred nama su izbori. Vi ste u rutini izbornog programa, što očekujete od ovoga?

Svima je jasno koliko su ovi izbori neizvjesni a uz to se održavaju usred svjetske zdravstvene krize. RTL će u Izbornoj noći kroz rezultate, analizu, javljanja iz stožera i goste u emisiji gledateljima ponuditi kontekst kroz sve perspektive a bit će i iznenađenja.

S kim biste od stranih državnika voljeli pričati?

Prije bih odgovorila s čelnicima SAD-a ili Rusije, pogotovo sada kada imamo Trumpa i Putina, ali sada bi mi osvježenje bilo porazgovarati s Jacindom Ardern, premijerkom Novog Zelanda. Snažna, sposobna i odvažna žena lišena stava s nebeskih visina.

Kako se osjećate nakon neukusnih reakcija, spuštanja/podbadanja političara?

U ovom poslu treba biti otporniji, a to postaneš s vremenom. Svako takvo ponašanje govori o njima samima.

Zašto baš političko novinarstvo, što je u njemu toliko privlačno?

Oduvijek me privlačilo, zato sam upisala i diplomirala politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Kasnije sam pohađala i Akademiju za politički razvoj i uvijek se kao alumna rado odazovem raspravama na različite teme. A novinarstvo – i dalje mislim da političarima onemogućuje opuštanje, pa i mnogo opasnije 'ambicije', a društvo čini boljim.

Kako ocjenjujete put kojim Hrvatska ide - gospodarski i politički?

Nisam defetist i vjerujem u napredak koji je na nekim aspektima vidljiv ali nedovoljno. I jedan i drugi put sada je nemoguće gledati bez prizme koronakrize a nema se smisla zavaravati – ulazimo u krizu.

Iznimno profilirani novinari, kakva ste i vi, često znaju imati i političke izlete. Jeste li ikada razmišljali o nečem takvom? U smislu savjetovanja ili primjerice konkretnog političkog aktiviranja?

Ne, smatram da to jedno s drugim ne ide.

Na koji način se isključujte od posla, branite od stresa? Koje su vaše metode?

Zvučat će kao klišej, ali obitelj i zdravi obiteljski odnosi uvijek me drže u centru. Uz 6-godišnju kćer i supruga tu su i moji roditelji s kojima smo svi mi jako vezani. Bez tog toplog odnosa nezamislivo mi je sve ostalo.

Na televiziji vas gledamo ozbiljnu, kakvi ste privatno? Što vas veseli, opušta?

Puno opuštenija, ali nikad zapravo onoliko koliko bi htjela. Ona splitska 'pusti me stat' za mene je nedosanjani san.

Koliko često odlazite u Split i po čemu ste tipična Dalmatinka?

Po temperamentu. Nekad u afektu kažem previše, ono što i ne mislim pa mi poslije bude žao. Pogotovo kad sam dolje, među 'svojima', a to mi sada nedostaje, posljednji put bila sam u siječnju.

U braku ste s kolegom i nekadašnjim urednikom Igorom Bobićem. Tko vam pomaže oko kćeri Bianke kad ste oboje rastrgani od obaveza?

Moji roditelji su dobar dio godine u Zagrebu baš zbog takvih situacija kojih je u ovom poslu jako puno. Na tome sam im beskrajno zahvalna.

Savjetujete li se međusobno kad je riječ o poslu? Uspijevate li zapravo ikad pobjeći od poslovnih tema?

Puno razgovaramo o svemu, prije svega o Bianki, našem obiteljskom životu ali i poslu. Da, sigurno više nego drugi bračni parovi koji nisu u istoj struci ali ne vidim u tome problem. Međusobno se podržavamo, a to znači i savjetujemo i kritiziramo. Ako toga nema ili nisi potpuno iskren i otvoren s osobom s kojom živiš onda u tome ne vidim smisao.

Kakvo će vam biti ljeto, imate li već nešto isplanirano?

Nikad odmor ne traje koliko bismo htjeli, ali i malo Splita i Brača, uz obitelj i prijatelje, provjereni recept svake godine. Ne treba mi ništa više od toga.