KIEFER SUTHERLAND

Buran život: Uoči vjenčanja ostavila ga je Julia Roberts, a tri je puta bio u zatvoru

29.05.2023 u 06:39

Bionic
Reading

Nije nepoznanica to da je Kiefer Sutherland godinama odbijao televizijske uloge, smatrajući da ne može tako pokazati svoj talent, a na kraju ga je upravo prva takva uloga nakon niza uspona i padova vratila na vrh, donijela mu dva Emmyja, Zlatni globus i plaću od 40 milijuna dolara po sezoni

Bila je to hit serija ’24’, u kojoj je glumio Jacka Bauera, agenta specijaliziranog za borbu protiv terorista, a nedavno je pokušao ponovno zaigrati na provjerenu kartu snimivši prvu sezonu ‘Rabbit Holea’ (SkyShowtime), serije koja je nedavno završena i čeka se službena objava stižu li nam i novi nastavci.

Bilo kako bilo, dobro je bilo ponovno vidjeti Kiefera Sutherlanda u okruženju kakvo mu najbolje odgovara. A uz glumu, tu je još jedna njegova velika ljubav. Riječ je o glazbi, u kojoj je jednako tako uspješan te je izdao i album.

‘Sve ove pjesme izvučene su iz osobnih iskustava. Nekako je zadovoljavajuće kad se možete osvrnuti na vlastiti život, na dobre i loše stvari, i izraziti svoje osjećaje kroz glazbu. Koliko god uživao u pisanju i snimanju pjesama, jako me veseli i pjevati ove pjesme publici uživo’, kaže on.

  • +10
Kiefer Sutherland Izvor: EPA / Autor: PAUL BUCK

Ovaj zločesti dečko Hollywooda nije nikada krio svoje privatne probleme, zbog kojih je čak tri puta završio iza rešetaka. Kao podsjetnik na te dane tu je i jedna od brojnih tetovaža koje krase njegovo tijelo.

A malo je falilo da ne krene do kraja krivim putem i završi kao River Phoenix, s kojim je glumio u hitu iz 1986. ‘Ostani uz mene’. Danas 56-godišnjak, postao je otac s 20 godina, a sada priznaje da ga je upravo rođenje kćeri spasilo od toga da 'ne skrene na krivi put'.

Rabbit Hole Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sin glumačke legende Donalda Sutherlanda postao je i sam poznat kada je s 20 godina prihvatio ulogu nasilnika Acea Merrilla u filmu o odrastanju 'Ostani uz mene'. Uz njega je tada glumio i Phoenix, a koji je tragično preminuo od predoziranja sa samo 23 godine.

Prisjećajući se njegovog preranog odlaska, ali i smrti ostalih holivudskih faca s kojima je bio blizak, rekao je: 'Tijekom godina izgubio sam mnogo prijatelja i svjestan sam da sam na njihovom mjestu mogao biti i ja.'

Ta priča potakla ga je da spomene Phoenixa: 'On je mnogo obećavao i bio je jako pristojan momak. Često ga se sjetim... Postoji to vrlo nepromišljeno ponašanje, povezano s mladošću, a ako iskušavaš granice kako bi iskusio život, postoji šansa da ćeš pogriješiti, a te pogreške na kraju mogu koštati života.'

I njegova smrt navela ga je da razmisli o svom životu, što ga je dovelo do toga da osvijesti koliko je i sam pogrešaka napravio. Tako je 2007. bio uhićen i optužen zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te je 48 dana proveo iza rešetaka.

'Nisam moron i dobro znam granicu između dobrog i lošeg. No ponekad sam jednostavno napravio loše stvari', priznao je iskreno.

Pravim imenom Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland, rođen je 21. prosinca 1966. u Londonu, u braku kanadskog glumačkog para Donalda Sutherlanda i Shirley Douglas. Samo sedam minuta nakon njega rođena je i njegova sestra blizanka Rachel Elizabeth Maria Teresa Dorothy Isabelle Sutherland, koja također radi u filmskoj industriji, no ona je odabrala postprodukciju.

Roditelji su mu dali ime po američkom spisatelju i redatelju Warrenu Kieferu, a koji je režirao prvi film Donalda Sutherlanda ‘Dvorac živih mrtvaca’. Nedavno se šalio upravo time što on i sestra imaju toliko puno srednjih imena. U intervjuu za Guardian rekao je da od oca nikada nisu dobili iskren odgovor zašto je bio tako darežljiv s imenima. ‘Uvijek sam se šalio da je zasigurno bio u dugovima te je ljudima rekao da nas nahrane taj i taj dan, a onda će toj osobi u čast nazvati svog sina i kćer’, rekao je kroz smijeh.

Roditelji su im se razveli 1970. godine, nakon čega se s majkom preselio u Toronto te je pohađao nekoliko škola. Iako mu je otac slavni glumac, tek je s 18 godina shvatio čime se on uistinu bavi. Kako bi platio fakultet, odlučio je otići u New York i snimati reklame te je zaradio dovoljno novca da može kupiti polovni automobil kojim je jedva stigao do Los Angelesa. Potom je tri godine živio u garsonijeri s Robertom Downeyjem Jr-om.

U brak je stupio već 1987. s 12 godina starijom Camelijom Kath, s kojom je godinu kasnije dobio kćer Sarah Jude. Brak nije uspio, pa se par razveo 1990., nakon čega je priznao da je za probleme sa suprugom najveći krivac bilo njegovo prijateljstvo i druženje s Jasonom Patricom.

Potom je započeo vezu s Juliom Roberts. Ona ga je ostavila tri dana prije vjenčanja, bijesna nakon što je saznala da ju je varao sa striptizetom Amandom Rice. Ljutita Julia otputovala je u Europu i to u društvu dotadašnjeg Kieferovog prijatelja Patrica.

Tri godine bio je i u braku s Kelly Winn, no više od ljubavnog života medije su zanimale njegove pogreške koje je platio odlaskom iza rešetaka. ‘S 14 godina sam ukrao automobil, a najduže što sam proveo u zatvoru bila su tri mjeseca’, priznao je Sutherland, prisjećajući se kako je 2007., kada je sa serijom ’24’ bio na vrhuncu, bio osuđen na već spomenutih 48 dana zatvora zbog vožnje pod utjecajem alkohola. ‘Okružni zatvori nisu sigurno mjesto. Uglavnom služe za zatvorenike koji služe kraće kazne ili osuđenike koji su počinili ozbiljne zločine, ali čekaju da ih prebace’, rekao je o tom iskustvu.

Najgora stvar, priznaje, bilo mu je to što je bio svjestan da nije prvi put da mu se takvo što dogodilo. Tri puta završio je iza rešetaka, a kao vječni podsjetnik na to na njegovoj su desnoj ruci tri ptičice koje predstavljaju svaki boravak u zatvoru.

Kiefer Sutherland - County Jail Gate - Acoustic version - Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kada je o karijeri riječ, rano se našao u glumi. Već je sredinom 80-ih imao impresivan ulazak u Hollywood upravo ulogom u filmu ‘Ostani uz mene’, a nakon toga je stigla teen vampirska komedija ‘Izgubljeni dječaci’ i stekla status kultnog filma. Uloge su se nizale. Bio je tu hit ‘Mladi revolveraši’, potom ‘Tanka linija smrti’, a pojavio se i u sporednoj ulozi u hitu Davida Lyncha ‘Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom’, kao i u ‘Malo dobrih ljudi’. A onda je sve krenulo nizbrdo.

‘Imao sam vatreni početak, a onda sam navršio 30 i sve je nekako stalo. Nije čak bio problem u mojoj glumi, već su jednostavno redatelji željeli raditi s nekim novim, gledatelji su htjeli nova lica. Dio je to biznisa i nisam uzeo to k srcu’, rekao je. A onda je stigla 2001. i ponuda za ulogu Jacka Bauera, koja mu je promijenila život i vratila ga na pravi put.

Kiefer Sutherland kao Jack Bauer u '24' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Smatram se pravim sretnikom što sam uspio proći kroz sve svoje uspone i padove. Kad samo pomislim da sam još uvijek ovdje, moram reći da sam ponosan zbog svega toga’, ističe glumac.