TOPLE PREPORUKE ZA VRUĆE DANE

Britanci ludi za Dalmacijom: Na listi skrivenih morskih dragulja našlo se pet naših plaža

10.05.2018 u 18:55

Bionic
Reading

Od prvih dječjih koraka i igra u pijesku, preko tinejdžerske dobi do šetnje s obitelji, plaže zauzimaju važnu ulogu kad je riječ o odmoru, piše britanski Telegraph. Savršenu je, kažu, teško pronaći, a na svoju listu 'svaki tjedan jedna plaža', uvrstilu su čak pet hrvatskih

Obale Sredozemlja i Atlantika nude raskošan niz plaža, no mnoge od njih, navode Britanci, narušavaju betonski blokovi i horde turista pa predlažu 52 skrivene plaže u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, po jednu za svaki tjedan u godini.

S naše strane Jadrana zapelo im je za oko pet plaža, od koje samo jedna nije otočna, a sve su redom smještene u Dalmaciji.

Makarska, Makarska rivijera

Većina posjetitelja Dalmacije orijentirana je na otoke, kaže Telegraph, no neke od najljepših plaža u Hrvatskoj smještene su na 60-ak kilometara dugoj Makarskoj rivijeri koja se proteže između Splita i Dubrovnika. Plaže u samoj Makarskoj zaklonjene su od sunca borovom šumom, a Britanci je prepručuju svima željnim odmora na plaži i opuštenog noćnog života.

Plaža Saharun, Dugi Otok

Pravu eksploziju boja, piše Telegraph, možete doživjeti na plaži Saharun, smještenoj blizu samog sjevernog vrha Dugog otoka u zadarskom arhipelagu. Sa svojim tamno zelenim borovim šumama, svjetlucavim bijelim šljunkom i plavim morem, Saharun je jedno od najljepših i najmanje poznatih mjesta u Hrvatskoj, zaključuju Britanci i preporučuje je za odmor obiteljima.

Palagruža

Za one željne potpune izolacije, Telegraph preporuča udaljeni stjenoviti otočić Palagružu, smješten na pola puta između Hrvatske i Italije. Duga je tek oko kilometar i pol, a njezine surove padine obrasle su ne baš bujnim mediteranskim raslinjem. S najviše točke otoka, na 90 metara nadmorske visine, pruža se veličanstven pogled na beskonačan krajolik. Na vrhu je i svjetionik iz 1875. godine u kojem živi jedini stanovnik otoka – svjetioničar. Svjetionik raspolaže s dva samostalna apartmana, a kao razlog za njihov najam Britanci navode dvije netaknute šljunčane plaže – Stara Vlaka i Veli Žal, u čijem plitkom tirkiznom moru možete uživati u potpunoj samoći.

Plaža Saplunara, otok Mljet

Siti ljetne dubrovačke gužve, kažu Britanci, mnogi zeleno utočište pronalaze na nerazvijenom otoku Mljetu, njegovim gustim borovim šumama i dva međusobno povezana slana jezera. Smaragdno zelena jezera, u kojima se možete vozati unajmljenim kajakom ili kupati, smještena su u Nacionalnom parku Mljet, no Telegraph isto tako preporučuje Saplunaru, jedinu pješčanu plažu smještenu na južnoj strani otoka. Na otok uglavnom posjetitelji dolaze na jednodnevne izlete pa noću zavlada mir, a s rijetkih brodova usidrenih po zaklonjenim uvalama tada se prebacuju na obalu u potragu za lokalnim specijalitetom – jastogom. Mljet preporučuju svim aktivnim turistima, bez obzira na dob.

Stiniva, otok Vis

Sa samo dvije glave ceste na otoku, pišu u Telegraphu, lako je istražiti lokalni život Visa. Na ovom otoku, dva sata i dvadeset minuta plovidbe trajektom udaljenom od Splita, lokalni turistički uredi potrudit će se da otkrijete sve ljepote unutrašnjosti, ali i plaža po kojima vas vode brodskim izletima. Britanci ističu Stinivu, smještenu na južnoj strani otoka i dostupnu samo strmim i uskim puteljkom ili morskim putem. Plažu koja pruža vrhunsku osamu, preporučuju obiteljima, ali i parovima u potrazi za romantičnim skrovištem.

  • +16
Najljepše plaže Dalmacije Izvor: Cropix / Autor: CROPIX, PIXSELL, Youtube, Wikimedia Commons