BITKA ZA NERETVU

Bosanci tužili Bulajića, on odgovorio tužbom

Bionic
Reading

Veljko Bulajić, nakon tužbe Filmskog centra Sarajevo protiv njega, najavljuje tužbu pred institucijama Europske unije, iako tvrdi da je 'Bitka na Neretvi' i bosanski film

'Bitka na Neretvi' je nakon 70 godina postala 'bitka za Neretvu'. Javno poduzeće (JP) Filmski centar Sarajevo tužilo je proslavljenog redatelja Veljka Bulajića jer je najveći ratni spektakl s ovih prostora, film 'Bitka na Neretvi', čiji je redatelj, pripisao hrvatskoj kinematografiji, ali i zbog, kako tvrde iz Sarajeva, nezakonite prodaje filmova 'Bitka na Neretvi' i 'Kozara'.

U ekskluzivnoj izjavi za Agenciju Anadolija (AA) Bulajić je poručio da će pred sudom i organima Europske unije (EU) tužiti Filmski centar Sarajevo. Bulajić je kazao da će, također, zatražiti zaštitu pred UNESCO-om, i to sve zbog 'kriminala i lopovskog posla'.

S druge strane, direktor JP Filmski centar Sarajevo Adis Bakrač potvrdio je u razgovoru s novinarom Agencije Anadolija da je 'Bitka na Neretvi' bosanskohercegovački film snimljen u produkciji Bosna filma iz Sarajeva 1969. godine.

Prema Bakraču, Filmski centar Sarajevo je vlasnik filma i producentskih prava jer je pravni nasljednik produkcija Sutjeska filma i Bosna filma te da Bulajić nema pravo pripisati ga hrvatskoj kinematografiji.

'Da, Bosna film ima ugovor o filmu 'Bitka na Neretvi', prava koja su propisana ugovorom, kao što ga ima Jadran film i kao što ga ima Filmska radna zajednica, producenti filma. Nitko od tih prava iz ugovora ne bi trebao da bježi, već da se drži ugovora. Međutim u nekim ratnim okolnostima donesene su i neke sumnjive odluke. Kažu, za vrijeme rata netko je napisao da prava pripadaju Bosna filmu, što nije istina. Postoje dokumenti koji to demantiraju', govori Bulajić

Istina je, tvrdi on, da se pričom o tome kome pripadaju slavni filmovi pokušava sakriti kriminal. 'Od tada do dan danas Bosna film, odnosno Filmski centar Sarajevo bavi se jednim kriminalnim, lopovskim poslom i prodaje film 'Bitka na Neretvi' preko agenture u Sloveniji. Uzimaju novac i stavljaju u privatne džepove. Sada su u Hrvatskoj pokrenuta pitanja gdje je taj novac koji se naplaćuje već 10 do 15 godina. Spominje se cifra od oko 60.000 eura. U nadležnom ministarstvu u BiH kažu da nemaju nikakvih informacija o tome. Moj zastupnik Adria film je samo jedanput prodao 'Bitku na Neretvi' da bi napravio kopiju filma, jer je film 'Bitka na Neretvi' tokom HDZ-ove vlasti bio neformalno zabranjen u Hrvatskoj i nigdje nije prikazivan. Ja nikada nisam potpisao nikakav ugovor, kako tvrde, nikada nisam distribuirao film. Ali uvjeren sam da kriminal i lopovluk rade drugi', istako je redatelj Bulajić.

Direktor Bakrač na optužbe iz Zagreba odgovara da je Filmski centar Sarajevo pravni nasljednik Bosna filma te da je kao producent i vlasnik filma.

'Mi smo zaduženi za distribuciju i prodaju filma. Mi smo apsolutno legalni pravni subjekt koji ima pravo distribuirati film ondje gdje procijeni da to treba. Bulajić govori gluposti', poručio je Bakrač.

No Bulajić je naglasio da će cijela stvar biti raspravljena na sudu.