CARINE ROITFELD

Bivša urednica Voguea zbog ove je objave izazvala bijes javnosti

04.06.2020 u 22:00

Bionic
Reading

Francuska modna ikona i bivša urednica pariškog izdanja magazina Vogue na svom Instagramu uputila je javno izvinjenje svim osobama uvrijeđenim njezinom objavom s tamnoputim modelom Anok Yai koju je jedan dio javnosti doživio duboko uvredljivom i samoljubivom

Ranije ovog tjedna dok su milijuni korisnika društvenih mreža pružili javnu potporu pokretu Black Lives Matter nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, 65- godišnja francuska ikona stila Carine Roitfeld podijelila je fotografiju sebe u zagrljaju s modelom iz Južnog Sudana.

Ispod spomenute fotografije Roitfeld je napisala kako joj nedostaje te da ona za nju nije crna žena, već prijateljica. Spornu objavu bivša urednica pariškog izdanja Voguea u međuvremenu je uklonila s Instagrama, no ne prije nego što je poznati Instagram profil Diet Prada podijelio screenshotove s pregršt komentara užasnutih korisnika Instagrama.

'Prije ubojstva Georgea Floyda nikada nisi objavljivala fotografije s crnim ženama', primijetio je jedan korisnik dok joj je drugi dao do znanja kako nije lijepo što koristi 'kožu' modela kako bi se osjećala dobro zbog svog svakodnevnog, casual rasizma u kojem sudjeluje, pritom nazvavši njezinu objavu duboko uvredljivom.

'Ona je definitivno crna žena, a činjenica da misliš kako bi trebala izbrisati njezinu rasu kako bi došla do ovog zaključka je dio cijelog problema', pisalo je u drugom komentaru ljutitog korisnika Instagrama.

Zbog gomile negativnih komentara, Roitfeld je ove srijede odlučila javno reagirati objavivši podužu ispriku na Instagramu.

'Željela bih se iskreno ispričati za svoje prethodne komentare koji su objavljeni na društvenim mrežama. Moja je namjera bila izraziti ljubav i podršku svojoj dragoj prijateljici, Anok Yai - da ne zaglušim svoju poruku. Svjesna sam da sam nanijela daljnju bol i ozljedu samoj zajednici koju sam željela podržati. Učim iz ovog iskustva i nastavit ću koristiti svoju platformu i glas za stvaranje prilika za promjenu. Anok ti si lijepa, snažna i talentirana crna žena i nisam mislila apsolutno ništa loše. Željela sam poslati poruku podrške vama i vašim obiteljima'.

Nazivajući spornu objavu 'ozbiljnom greškom', svoju javnu ispriku Roitfeld je zaključila ovim riječima: ' Obećavam da ću i dalje nastaviti s fokusom u svojim naporima da podržim potlačene i stvorim mogućnosti koje će ojačati crnu zajednicu i njihov glas u borbi protiv sistemskog rasizma'.

Carine Roitfeld i Julia Restoin Roitfeld Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia