SVEČANOST GLAZBE

Bili smo u Beogradu na dodjeli prve nagrade Milan Mladenović: Pobjednici su Artan Lili

23.09.2019 u 10:00

Bionic
Reading

Na ovogodišnji prvi natječaj za dodjelu glazbene nagrade Milana Mladenović stiglo je 126 djela iz svih krajeva bivše države, a u uži izbor ušlo je dvanaest ostvarenja iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Odlukom žirija nagadu je osvojila pjesma 'D.E.P.R.A', u izvođenju beogradskog sastava Artan Lili. Veliki glazbeni hepening bio je u znaku rođendana legendarnog glazbenika Milana Mladenovića (21. rujan)

U Narodnoj biblioteci Srbije, u emotivnom i svečanom ozračju skupila se prava krema beogradske scene osamdesetih te brojni ljubitelji lika i djela legendarnog glazbenika Milana Mladenovića. Izvođači koji su se našli u finalu su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima, a uzbuđenje je raslo sve do proglašenja ovogodišnjih pobjednika. Među njima se najčešće, kao najveća konkurencija, spominjalo upravo ime benda koji je odnio sa sobom srebrni kipić s inicijalima neprežaljenog glazbenika.

Odlukom žirija (Vasil Hadžimanov, Aleksandar Žikić i Zoran Kostić Cane) nagadu je osvojila pjesma 'D.E.P.R.A', autora glazbe Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića i autora teksta Bojana Slačale u izvođenju beogradskog sastava Artan Lili.

Izvor: Društvene mreže

U obrazloženju, žiri kaže: 'To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talent i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, s autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentiranijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 djela, od kojih ni jedno nije bilo za podcjenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtjevne i zahvalne publike'.

Uručujući nagradu bendu Artan Lili, frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane je poručio: 'Neka živi muzika, mislim da bi se i Milanu ovo sve svidjelo!'. Članovi benda Artan Lili izjavili su da im nagrada predstavlja veliku čast i odgovornost kad je riječ o njihovom stvaranju i djelovanju u budućnosti.

  • +5
Dodjeljena prva regionalna nagrade 'Milan Mladenović' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Narodna biblioteka Srbije

Svi finalisti su svakako pokazali da se od njih u budućnosti može očekivati mnogo uspjeha. Kad je riječ o novoj hrvatskoj sceni, izabrani su simpatični zagrebačko-riječki rock kvartet Bonaster (pjesma 'Dobar zvuk') koji djeluje tek godinu dana, a okupio se nakon 20-godišnje stanke te brački cosmic pop alternativac Valentino Bošković (pjesma 'Adio, trafikonte' - feat. Saša Antić, TBF).

Izvor: Društvene mreže

Slovenija je imala jednog kandidata za nagradu, ljubljanski alter rock bend Cosmo Daivat ('Snov mojih sanj'), a uz pobjednike Artan Lili bili su tu i niški psihodelični pop sastav Bohemija ('O ljubavi') sve popularniji pančevački boy duo Buč Kesidi ('Đuskanje ne pomaže'), beogradska art pop kantautorica Hristina ('Kazaljke'), fusion ekipa EJO/Ethno Jazz Orchestra kojeg čine glazbenici iz Subotice, Kosovske Mitrovice, Čačka i Rume ('Deset dana'), te zrenjaninski alter rock/garage kvintet 3mačke100 godina ('Dole').

Iz Bosne i Hercegovine kandidati su bili Emina Bajtarević, članica zeničkog alter rock dueta Vimoksha (pjesma 'Discommunition'), sarajevska kantautorica Lakiko (skladba 'Bol'), te banjalučki kantautor Igor Božanić ('Snijeg').

Izvor: Društvene mreže

Član žirija Vasil Hadžimanov, koji se uključio na dodjelu nagrade video snimkom, naveo je da mu nije bilo lako odabrati one koji su mu specijalno dragi, ali mu je drago što je imao tu muku, jer to znači da je bilo dosta kandidata koji su autentični i drugačiji. I predsjednik UO Zaklade Milan Mladenović, Miško Plavi (Milivoje Petrović), koji je također bio odsutan te je prisutne pozdravio u video snimci, priznao je da se bojao hoće li glazbe koja će stizati na natječaj biti dovoljno te hoće li biti zadovoljavajuće kvalitete naglašavajući kako mu je srce puno jer su se javili brojni glazbenici iz bivših jugoslovenskih republika.

Nagrada je dostojno ispunila sve svoje ciljeve te je pokazala da će budućih godina imati veliki značaj u lokalnoj zajednici i 'regiji' te da bi mogla postati jedan od najvažnijih događanja za 'ovdašnju' glazbu.

Izvor: Društvene mreže

Zaklada Milana Mladenovića, inače, povjerila je Narodnoj biblioteci Srbije vrijednu građu u kojoj su osobni predmeti, rukopisi, plakati, fotografije te audio i video materijali iz ostavštine velikog umjetnika kako bi se promovirale ideje koje su obilježile njegov rad. U planu je izložba, formiranje digitalne zbirke...

Podsjetimo, Zaklada je osnovana prema nalogu koji je u svojoj oporuci ostavila Milanova majka Danica Mladenović, a namjera je da se autorska i osobna ostavština sačuva kao cjelina i da se namjeni za kulturne i humanitarne svrhe. Među ostalim, u planu je i reizdanje albuma 'Angel’s Breath' koji je Mladenović snimio u Brazilu s Mitrom Subotićem Subom (1961-1999).