veselo i zabavno

Bili smo na snimanju novog HTV-ovog retro kviza 'Godina za pamćenje', otkrivamo detalje

16.10.2023 u 18:36

Bionic
Reading

Znate li kako je stradao Jurij Gagarin, prvi čovjek koji je bio u svemiru? Gdje se održao prvi domaći glazbeni festival? U studenom u udarnom večernjem terminu kreće jedan od jesenskih aduta javne televizije koji će gledatelje vratiti u neka prošla vremena, točnije u 60-e, 70-e, 80-e i 90-e. Kroz svijet glazbe, televizije, mode, teatra, raznih društvenih događaja, neobičnih izuma vodit će ih Daniela Trbović te Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca kao vođe timova koji će se s gostima prisjetiti slavnih godina iz povijesti

'Dečki pustite mobitele, ajmo', svojim zvonkim glasom Daniela Trbović je pozvala svoje vođe timova Roberta Ferlina i Maria Lipovšeka Battifiacu da nastave sa snimanjem. Svo troje su odjeveni u outfite kakvi su se nosili šezdesetih godina, a na glavama su im perike s frizurama iz tog vremena. Snimala se prva, od osam (koliko će biti emitirano) novog zabavnog kviza pod imenom 'Godina za pamćenje'.

Osim njih u kostime su odjevene Nataša Bebić i Matija Vujica gošće, natjecateljice prve emisije, a HTV-ov studio, je zahvaljujući scenografkinji Danieli Boban ukrašen u stilu šezdesetih. Na setu, u pauzama snimanja, vlada pozitivno ozračje uz puno smijeha i zafrkancije za koju su zaduženi Ferlin i Battifiaca. Zadirkuju jedno drugo oko kuglica koje izvlače jedno drugom iz vrećice koju nose oko pasa ili svoje gošće. Jednoj od njih nije jasno kako ne uspijeva prije stisnuti gumb za točan odgovor.

Show je koncipiran tako da vraća gledatelje u određenu godinu iz prošlost, a rađen je prema nizozemskoj licenci ITV-a. 'Pokušali smo naći godine za koje možemo pretpostaviti da su ili za stariju generaciju godine koje ih vraćaju u njihovu mladost. Dotičemo se glazbe filmova i lijepih stvari koje su nas okruživale u godinama koje pamtimo', rekla nam je urednica emisije Gordana Škaljac Narančić.

Kaže da garantiraju dobru zabavu, a goste su birali prema kriteriju da su to bile osobe koje su u to vrijeme stvarale nešto pa se mogu prisjetiti svojih uspjeha ili da gost u toj godini (koja se obrađuje) može imati najmanje 10 godina. Tako je Matija u 1968. koja je obrađena u emisiji u kojoj ona gostuje, imala deset godina.

  • +44
Show 'Godina za pamćenje' Izvor: Promo fotografije / Autor: Renato Branđolica / HRT

'Svi su zagriženi igrači i jako teško podnose činjenicu da nešto nisu znali i bili prvi, a drugo najteže pravilo s kojim se ne mogu pomiriti a ono licenca nosi je da sve što su zaradili do zadnje igre, a u emisiji imamo šest igara, dolazi na bubanj u završnoj igri koju zovemo 'Kokice' gdje svi sjede u foteljama i imaju kokice koje u slučaju netočnog odgovora puknu. I sve je na velikoj vagi zato što publika nakon što sazna rezultat nakon zadnje igre koja nosi dobitak, bira tim za koji će navijati. Onaj tim koji ostane zadnji, taj iznos se dijeli na broj navijača koji su uz taj tim', kaže urednica emisije.

Naglašava da je ovo jedan od zahtjevnijih licencnih formata koji su imali do sada, a na emisiji radi mali tim. Osobito su ponosni na tim šminkera i kostimografkinja: Zdravka Bolf, Kruno Garguljak i Buga Maljković, a odjeću im biraju Barbara Bursać i Anita Cesarec. Svi sudionici su, kaže Gordana Škaljac Narančić, bez problema pristali na kostime i perike.

Prva emisija emitirat će se u srijedu, 22. studenog, a trajat će 70 minuta, a pitanja su sastavljali znalci u svojim područjima. Tako je pitanja za sport sastavio Anton Samovojska, za glazbu Siniša Škarica, film, televiziju i opće događaje je radio Boško Picula, a lifestyle su radili dečki koji inače rade pitanja za HTV kvizove Domagoj Jović i Igor Gabor. 'Od mene se očekuje da budem kao i svaka televizijska voditeljica mlada i lijepa što jesam, a njih dvojica su zanimljivi', u svom stilu nam je rekla Daniela Trbović. Svo troje voditelja kažu kako im je super vizualna promjena i prisjećanje na neka prošla vremena i događaje kojih se mnogi sjećaju.