VATRENE KUGLE NA NEBU

Otkrivena tajna viđenja NLO-a

01.12.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Mnogi susreti treće vrste mogu se objasniti fenomenom poznatim kao kuglaste munje koje u atmosferi mogu stvoriti veliki meteori, tvrdi astrofizičar prof. Stephen Hughes

Australski je znanstvenik do ovog zaključka došao nakon što je obavio podrobno istraživanje neobičnog događaja iz 2006. kada je nad Brisbaneom zabilježen pad velikih meteora. U isto vrijeme nad obližnjim su planinama očevici primijetili i blistav zeleni objekt.

Na temelju tih opažanja, dr. Hughes iznio je teoriju koja povezuje neidentificirane objekte s tzv. kuglastim munjama. Prema njegovoj ideji, meteori, odnosno vatrene lopte mogle su uspostaviti električnu vezu između gornjih dijelova atmosfere i tla i tako stvoriti energiju iz koje su nastale kuglaste munje.

U izviješću predstavljenom u časopisu Journal of the Royal Society astrofizičar piše da je neobičan događaj, zabilježen za vedre noći, upravo takve prirode da su ga mnogi mogli doživjeti kao posjet vanzemaljskih letjelica.

'Ako povežete neobjašnjive atmosferske pojave električne prirode s ljudskom psihologijom i željom da vide nešto – dobit ćete objašnjenje za mnoge susrete s NLO-ima', ističe Hughes.

Profesor na Tehnološkom sveučilištu Queensland svoju je studiju započeo nakon što ga je lokalna TV postaja pozvala da pogleda i objasni fotografije vatrenih kugli koje su brojni Australci snimili kamerama svojih mobitela.

Vatrene su kugle iznimno blještavi meteori, a stvara ih svemirsko kamenje većih dimenzija od zrnaca pijeska koje obično na nebu vidimo kao zvijezde padalice. Čini se da su u noći 16. svibnja 2006. nad Brisbaneom zabilježene najmanje tri vatrene kugle.

Naknadno istraživanje koje je organiziralo sveučilište otkrilo je prilično velik broj očevidaca među kojima se našao i jedan farmer koji tvrdi da je vidio veliku zelenu blještavu kuglu kako se kotrlja niz padine planinskog područja Great Divide, oko 120 kilometara zapadno od Brisbanea.

On kaže da je objekt promjera 30-ak centimetara izgledao kao da skakuće po nekom kamenju uzduž metalne ograde nekoliko minuta. Zeleni objekt pojavio se nedugo nakon što je po nebu proletjela vatrena kugla. Farmer je u prvi trenutak pomislio da se srušio zrakoplov pa je pozvao policiju, međutim, ona nije pronašla nikakve ostatke.
Dr. Hughes smatra da su kuglaste munje očigledno objašnjenje za mnoga viđenja NLO-a. Misterij tih blještavih lebdećih sfera još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Zna se da su povezane s grmljavinskim nevremenom, međutim, ne uvijek, a 16. svibnja 2006. nad Grat Divideom sigurno nije bilo električnih oluja. Ni profesorova teorija ne predstavlja neko novo tumačenje ove pojave, međutim, otkriva proces u kojem bi kuglaste munje mogle nastajati i bez grmljavinskih oluja. Prema njegovu mišljenju, prirodan tok struje koji postoji između tla i najviših dijelova atmosfere, ionosfere, povećavaju meteori koji svojim prolaskom raznose nabijene čestice i provodljive materijale. 'Zamislite ionosferu i tlo kao dva suprotna pola baterije. Ako ih povežete žicom, stvorit ćete iskru', kaže dr. Hughes.