NAJAVA SENZACIJE

NASA otkrila vanzemaljski život?

30.11.2010 u 18:14

Bionic
Reading

Nakon što je NASA najavila da će u četvrtak u svom sjedištu u Washingtonu održati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti astrobiološka otkrića koja će utjecati na potragu za dokazima o postojanju vanzemaljskog života, internetom su se proširila nagađanja da je svemirska agencija možda otkrila život u Saturnovu sustavu

Mediji pretpostavljaju da bi NASA, na temelju podataka koje je prikupila svemirska sonda Cassini, mogla službeno potvrditi da su na Saturnovu mjesecu Titanu pronađeni dokazi o postojanju života.

Na tom su tijelu već ranije otkriveni procesi koji ukazuju na mogućnost postojanja primitivnih organizama utemeljenih na ugljikovodicima.

Naime, u lipnju su u znanstvenim časopisima objavljeni rezultati dviju studija prema kojima se na Titanu odvijaju složene kemijske aktivnosti koje ispunjavaju dva važna preduvjeta za postojanje primitivnih, egzotičnih oblika života utemeljenih na metanu.

Jedna studija, predstavljena u časopisu Icarus, pokazala je da molekule vodika iz Titanove atmosfere nestaju na površini njegova tla, dok je druga, objavljena u časopisu Journal of Geophysical Research, u kojoj su istraživani ugljikovodici, zabilježila manjak acetilena C2H2.

Taj manjak je važan znak, jer bi acetilen vjerojatno bio najbolji izvor energije, odnosno hrana za život utemeljen na metanu. Organizmi na bazi metana morali bi koristiti neku tekućinu kao medij za životne procese, no to ne bi mogla biti voda, jer je ona na Titanovoj površini, na oko minus 179 stupnjeva Celzija, potpuno smrznuta. Popis mogućih tekućina u takvim okolnostima vrlo je kratak – tekući metan i slične molekule poput etana.

 

Najava otkriva da se sprema nešto važno

 

Iako se informacije o najavljenoj presici drže u tajnosti, već i kratak press release daje naslutiti da bi vijest mogla biti spektakularna. Naime, NASA u njemu, uz najavu da se radi o astrobiološkom otkriću koje će utjecati na potragu za vanzemaljskim životom, astrobiologiju definira kao 'istraživanje podrijetla, evolucije, raširenosti i budućnosti života u svemiru'.

Značaj presice potvrđuje i izbor ljudi, stručnjaka za vanzemaljski život, koji će sudjelovati na konferenciji:

Mary Voytek, direktorica programa astrobiologije u NASA-inom sjedištu u Washingtonu

Felisa Wolfe-Simon, NASA-ina astrobiologinja, U.S. Geological Survey, Menlo Park

Pamela Conrad, astrobiologinja, NASA-in Centar za svemirske letove Goddard, Greenbelt

Steven Benner, istraživač, Zaklada za primijenjenu molekularnu evoluciju, Gainesville

James Elser, profesor na Arizona State University.

 

Neki od gore navedenih ljudi već dug niz godina rade na istraživanjima tijela u solarnom sustavu poput Marsa ili Titana.

 

Nije život, već nešto drugo

 

No zajedno s najavama senzacije internetom se šire i neki demantiji. Tako Alexis Madrigal, urednik znanosti i tehnologije na stranici TheAtlantic.com, autor knjige o zelenoj tehnologiji, u svojem Tweetu piše: 'Žao mi je što moram ugušiti uzbuđenje koje je izazvala vijest o mogućem vanzemaljskom životu. Međutim, vidio sam članak koji će o tome izaći u časopisu Science. Nije riječ o tome.'

Sve u svemu, bit će najbolje pričekati NASA-inu konferenciju za tisak.