I DALJE ZIMA

Vozači, oprez! Stižu snijeg i poledica

30.11.2010 u 09:20

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će cijeli tjedan biti promjenjivo i hladno vrijeme, a veće zatopljenje očekuje se tek početkom sljedećeg, najavljuju meteorolozi

Danas u Hrvatsku stiže nova ciklona koja već od jutra utječe na vrijeme u južnim dijelovima, a tijekom dana taj će se utjecaj proširiti na cijelu zemlju.

'Na Jadranu se očekuje kiša, dok će u unutrašnjosti u poslijepodnevnim i večernjim satima početi slab snijeg', kaže Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Pritom je u južnoj Lici te ponegdje u Slavoniji moguća slaba kiša. Oborine neće biti tako obilne kao prethodnih dana. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između nule i pet stupnjeva Celzijusovih. Na Jadranu će biti umjerene i pojačane bure, podno Velebita s olujnim udarima, dok će na jugu Dalmacije puhati jugo. Temperature na Jadranu bit će od osam na sjeveru do 16 na jugu.

 

Kiša će se smrzavati na kolnicima


U noći i sutra prijepodne u unutrašnjosti će i dalje mjestimice padati snijeg te danju sve više prelaziti u kišu, koja bi se mjestimice mogla smrzavati u dodiru s tlom i stvarati opasne poledice.

Vjetar će i dalje biti slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura zraka veći dio dana između minus tri i plus dva stupnja. Na Jadranu će se nastaviti kišovito vrijeme, ponegdje uz grmljavinu. Jugo će se proširiti na cijelu obalu, a navečer će krenuti na zapadni. Temperatura zraka bit će većinom između 12 i 18 stupnjeva, s tim da će hladnije biti na riječkom području. Ukratko, u četvrtak će biti promjenjivo, mjestimice s kišom i malo toplije.

U petak će vrijeme i dalje biti promjenjivo, a u noći na subotu na kopnu je uz zahlađenje ponovno moguć slab snijeg.

U nedjelju će i dalje biti hladno, a zatopljenje nam dolazi tek početkom sljedećeg tjedna.

Na današnji dan 1993. u Hrvatskoj je pao obilan snijeg. U Zagrebu je tada izmjereno 50 cm, a u Bjelovaru čak 79 cm snježnog pokrivača, podsjetio je Božarov.