STRUČNJACI TVRDE

Meso i mlijeko kloniranih životinja nije štetno

26.11.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Hrana koja se dobiva od kloniranih životinja poput mesa, mlijeka ili sira sigurna je za konzumaciju, tvrdi tim neovisnih znanstvenika

Savjetodavno vijeće za nove vrste hrane i njenu obradu kaže da je uvjereno da takva hrana ne može škoditi zdravlju, a britanska Food Standards Agency (FSA) najavila je da će u prosincu raspravljati o tim zaključcima.

Istraživanje su ovoga ljeta potaknule vijesti da se meso kloniranih životinja pojavilo u trgovinama u Velikoj Britaniji. Zabilježena su najmanje tri takva slučaja. U dva je bila upletena škotska farma koja je uzgajala bikove, potomke krava kloniranih u SAD-u, a u trećem je meso teleta, potomka krave klonirane također u SAD-u, završilo u jednoj londonskoj mesnici.

No članovi vijeća kažu da, prema svim poznatim znanstvenim procjenama, nema bitne razlike između mesa i mlijeka kloniranih i običnih životinja.

Šef FSA-e Andrew Wadge naglašava da je vijeće potvrdilo to da meso i mlijeko klonirane stoke i njihova potomstva u biti nije različito od konvencionalno proizvedenog mesa i mlijeka te da ne predstavlja opasnost.

U SAD-u, Južnoj Americi i Aziji poljoprivrednici mogu slobodno uzgajati klonirane krave, ovce i svinje da bi povećali svoju proizvodnju. Međutim, u Europi je za to potrebna posebna dozvola jer se takva hrana smatra 'novom'.

Neki europski proizvođači hrane smatraju da su tim zakonom, koji de facto djeluje kao zabrana, jako zakinuti.

S druge strane, kritičari proizvodnje klonirane stoke upozoravaju da postoje i brojni etički razlozi za zabrinutost.

'U kloniranju životinja postoje mnoga neodgovorena pitanja - kako etička, tako i praktična - a i regulacija je nedostatna', rekla je glasnogovornica Soil Associationa. 'Kloniranje ne samo da može imati negativan utjecaj na dobrobit životinja, već i ne postoje dokazi o njegovu dugoročnom utjecaju na zdravlje.'

Europska komisija predložila je zabranu mesa i mlijeka klonirane stoke u EU.

Ugledni hrvatski znanstvenik, akademik prof. dr. Miroslav Radman u kolovozu je za medije izjavio da i on smatra da meso klonirane stoke ne može biti štetno.

'Klon životinje vrlo je sličan jednojajčanom blizancu i nema nikakve opasnosti jer su geni potpuno isti kao kod originalne životinje. Kloniranje se koristi u proizvodnji biljaka  već desetljećima, a ovdje nema velike razlike. Veći problem predstavlja upotreba hormona i antibiotika u stočarstvu, no nitko ne govori o tome', rekao je dr. Radman.