VJERNICI SU NAJGORI SUCI

Religiozne misli potiču na kažnjavanje

24.11.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Religije svojim sljedbenicima uglavnom nude pozitivne poticaje - primjerice obećavaju im vječni život nakon smrti. No skupina znanstvenika pokušala je otkriti kako to da su brojne religije opstale unatoč tome što potiču na odricanja, samopožrtvovnost i kažnjavanje

Rezultati studije otkrili su da zapravo postoji veza između podrške religiji i spremnosti na kažnjavanje

Kako bi istražili ovu vezu, Ernst Fehr sa Sveučilišta u Zuerichu i njegov tim testirali su 304 osobe, uglavnom studente. Podijelili su ih u parove i angažirali u 20 krugova igre u kojoj je prvi igrač dobio novčanicu koju je mogao pravedno podijeliti ili veći dio zadržati za sebe. Drugi je igrač pak mogao birati hoće li za nepravdu kazniti prvoga oduzimajući mu dio nagrade. No i kažnjavanje se u igri naplaćivalo – onaj koji je kažnjavao je za svake tri monete koje je oduzeo protivniku i sam ostao bez jedne.

Vjernici su najstroži

Fehr je također pokušao otkriti što ljude potiče da kažnjavaju druge. Stoga je igračima koji su kažnjavali, prije nego što će odlučiti o težini kazne, prikazivao različite skupine riječi. Jedna je bila sastavljena od pojmova povezanih s religijom poput božanski, sveti, pobožan i sl., druga od riječi povezanih sa sekularnim kažnjavanjem, a treća se sastojala od neutralnih riječi kao što je traktor.

Nakon igre svim je sudionicima postavljeno pitanje jesu li prošle godine darovali novac nekoj vjerskoj organizaciji. Rezultati su pokazali da su osobe koje su darovale novac – oko 15 posto ispitanika – bile najstrože u kažnjavanju (tri puta više od ostalih), no tek nakon što su im prikazani vjerski pojmovi.

'Mislimo da su znakovi na njih djelovali kao podsjetnik da ih se promatra', rekao je suautor studije, psiholog Ryan McKay iz Royal Holloway University of London. 'Određivali su oštrije kazne kako bi zadovoljili nadnaravne predmete svoga štovanja. No također je moguće da su religiozni pojmovi kod njih probudili koncepte o primjerenoj kazni', objasnio je.

Bolna odricanja i obredi

McKay ističe da religioznost na različite načine može imati visoku cijenu jer često uključuje darivanje novca, odricanje od užitaka i zahtjevne ili čak bolne obrede. Stoga je tim pokušao otkriti kako su unatoč tome religije preživjele. Članovi kažu kako bi odgovor mogao biti u činjenici da spremnost na žrtvovanje omogućuje bolju suradnju u vjerskim skupinama, što im pak osigurava preživljavanje.