VISAK U REKTORATU

'Bjeliš je dao legitimitet pseudoznanosti'

19.11.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon što se rektor zagrebačkog Sveučilišta dr. sc. Aleksa Bjeliš distancirao od nedavnih radiestezističkih zahvata u zgradi Rektorata i objasnio da su sami zaposlenici tražili da im u pomoć dođe stručnjak za visak, neki hrvatski znanstvenici još uvijek smatraju da je trebao zauzeti oštriji stav

'Ja sam dobar s Bjelišom. Studirao sam s njime fiziku. Međutim, smatram da je apsolutno nedopustivo da je to prošlo na Rektoratu', komentirao je za tportal fizičar i znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković dr. sc. Danko Bosanac

'Prešutno prihvaćanje radiestezista i rašljara znači njihovo priznavanje. Sveučilište u Zagrebu vrhovna je obrazovna institucija u Hrvatskoj. Kao odgovorna osoba, rektor to apsolutno ne bi smio dopustiti. Ako ste na vlasti, morate imati odgovarajuće kriterije. Morate opravdati povjerenje naroda u vas. Ne samo da ne smijete biti upleteni u protuzakonite radnje, nego ih morate moći predvidjeti i spriječiti. To se nije smjelo dozvoliti. To je kao da ste na čelu Končara, pa počnete proizvoditi nekakve bioenergetske zavojnice i kažete 'ne škode, a ljude mogu smiriti'', bio je jasan dr. Bosanac.

Da podsjetimo, Rektorat je nedavno angažirao radiestezista da napravi novi raspored sjedenja u zgradi na Trgu maršala Tita jer su se zaposlenici žalili na zdravstvene tegobe, slabost, iscrpljenost i sl. Neki od njih posumnjali su u podzemne vode, a drugi u 'loše vibracije'.

Nakon što se vijest proširila medijima, dr. Bjeliš je u srijedu objasnio kako smatra da je u danoj situaciji bilo bolje popraviti psihološko stanje 'nego se striktno držati nekih postavki'. 'Ja kao konkretna osoba imam svoj stav o tome i nisam previše uvjeren da je to pouzdana metoda. No to nije uzorak znanstvenika. U toj se situaciji procijenilo da treba izaći u susret željama zaposlenika', rekao je Bjeliš.

Dr. sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković smatra da je rektor poslao pogrešan signal javnosti i znanstvenicima da su radiestezija i slične alternativne metode sasvim u redu.

'Izlaženje u susret željama zaposlenika nije, u ovom slučaju, nikakvo opravdanje za ono što je učinjeno', upozorava Hrupec.

'Rektor Bjeliš je možda usrećio nekolicinu svojih zabludjelih zaposlenika, ali je istovremeno unesrećio većinu akademske zajednice i nanio veliku štetu društvu. Naime, pozivanjem radiestezista u Rektorat javnosti je odaslana nedvosmislena poruka: pseudoznanost u Hrvatskoj odsad ima punu legitimnost', rekao nam je Hrupec.