KAZNA ZA NEPOSLUH

Otkaz ravnateljici Ruđera jer odbija radioaktivni otpad

18.11.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada namjerava smijeniti ravnateljicu Instituta Ruđer Bošković jer se protivi odlaganju radioaktivnog otpada na prostoru te znanstvene ustanove

Tu vijest potvrdili su nam danas izvori iz Instituta.

Dr. sc. Danica Ramljak već gotovo godinu dana odbija potpisati ugovor kojim bi IRB postao središnje mjesto u Hrvatskoj za odlaganje radioaktivnih tvari. S druge strane, našoj vladi se žuri u EU, a jedan od uvjeta je zatvaranje poglavlja 15 pristupnih pregovora, za što je neophodno riješiti problem skladištenja tog otpada.

Financiranje projekta navodno nije problem, jer bi EU osigurao dovoljna sredstva, međutim ruđerovci upozoravaju da određene stavke ponuđenog ugovora jednostavno nisu prihvatljive.

'Znanstveno vijeće IRB-a daje punu podršku ravnateljici. Mi smo već donijeli određeni prijedlog koji je išao i na Upravno vijeće', komentirao je za tportal najavu o otkazu teorijski fizičar na Institutu, dr. sc. Nevenko Bilić.

'Ugovor o odlaganju temelji se na jednoj ranijoj odluci i mi nismo ni za to da se on prihvati, niti da se odbaci kao mogućnost. Zalažemo se da to bude spremište na kraći rok od pet godina, a ne trajno odlagalište. Potpuno stojimo iza odluke ravnateljice i većina je podržava.'

Bilić ističe da odgovorni ljudi na Institutu strahuju da bi spremište usred Zagreba moglo postati trajno odlagalište opasnih materijala koji bi se dopremali iz tko zna kojih izvora. Naime, spremišta manjih količina tvari, koje su uz to slabije radioaktivnosti, kakve se stvaraju na Ruđeru ili u našim bolnicama mogu se nalaziti u naseljenim mjestima, ali ne i trajna odlagališta opasnih radioaktivnih materijala.

'Ono što se nudi nama je neprihvatljivo. Naime, nudi se uređenje odlagališta na dulji rok, a znamo da, kada se kod nas nešto traži na 15 godina, onda to često postaje trajna stvar. Usred Zagreba, u naseljenom području, nitko pri zdravoj pameti to ne bi mogao prihvatiti. Mi već doista imamo malo skladište u kojem su se odlagale manje količine iz IRB-a i bolnica. Međutim, ako prihvatimo ovaj prijedlog, može se dogoditi da nam se dovozi čak i opasan prošvercani otpad. Dakle, u ugovoru bi trebalo specificirati o kakvom se materijalu radi - o kratkoživućem ili nekom drugom - i iz kojih sve izvora. Nije istina to da ravnateljica odbija svaki dogovor, mi svi samo odbijamo trajno skladištenje kao opciju', objasnio je dr. Bilić.

Za očekivati je da će Vlada već narednih dana na mjesto dr. Ramljak postaviti svojeg čovjeka koji će biti poslušniji. No kako će na taj pritisak reagirati članovi Instituta, ali i Zagrepčani, osobito oni koji žive u blizini IRB-a,

tek treba vidjeti.