ROĐENDAN VELIKANA ZNANOSTI

Sjećate li se Carla Sagana i 'Kozmosa'?

10.11.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Ako ste ikada čuli da smo svi mi zvjezdana prašina, znajte da za ideju trebate zahvaliti slavnom popularizatoru znanosti Carlu Saganu

Ako volite 'mramorno plavu pikulu' na kojoj živimo, ali se istovremeno nadate da će ljudi kolonizirati svemir i stupiti u kontakt s inteligentnim vanzemaljcima, još jednom dobar dio zasluga za to pripada upravo njemu. Bio je odličan znanstvenik i jednako dobar govornik i pisac. Žene su ludovale za njim kao za nekom rock zvijezdom i prije pojave rocka, a muškarci su htjeli biti poput njega.

 

Uzor generacijama


Dobio je brojne nagrade, među kojima i Pulitzerovu te NASA-inu, nadahnuo je generacije znanstvenika i popularizatora znanosti od Stephena Hawkinga do Briana Coxa, dao je snažan doprinos kritičkom načinu razmišljanja i još 50-ih pokrenuo pravi cunami zanimanja za svemir slično kao što je to učinio Jacques Cousteau za život oceana.

Američki astronom, astrofizičar, kozmolog i pisac Carl Sagan, autor popularne serije 'Svemir', filma 'Kontakt' te brojnih knjiga kao što su 'Planeti', 'Inteligentan život u svemiru' ili 'Drugi svemiri', rodio se 9. studenog 1934. u New Yorku. 76. obljetnica njegova rođenja obilježena je tradicionalno prije nekoliko dana u subotu u njegovu domu, ali i u Broward Collegeu u Fort Lauderdaleu na Floridi.

Bio je jedan od najvatrenijih zagovornika potrage za vanzemaljcima. Godine 1982. u časopisu Science organizirao je peticiju za uspostavljanje Instituta za potragu za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI) koju je potpisalo 70 znanstvenika, među kojima i sedam nobelovaca. Bio je suosnivač Planetarnog društva, najveće udruge ljubitelja svemira koja je brojala više od 100.000 članova u više od 149 zemalja širom svijeta. Obnašao je dužnost predsjednika brojnih znanstvenih organizacija poput Američkog astronomskog društva.

Njegov sin Nick Sagan napisao je nekoliko epizoda popularne SF serije 'Zvjezdane staze', a njegov učenik Steve Squyres vodio je tim znanstvenika koji su 2004. uspješno spustili rovere Spirit i Opportunity na Mars. Asteroid 2709 Sagan dobio je ime njemu u čast. Sudjelovao je u kreiranju sadržaja zlatne ploče kojom je vanzemaljcima poslana poruka putem letjelice Voyager. Bio je i veliki borac za ljudska prava, pa i za legalizaciju marihuane.

 

Pobornik kritičkog razmišljanja


Iako je govorio da 'premalo zna da bi bio uvjereni ateist', Sagan nije vjerovao u osobnog Boga, već u zakone prirode, gorljivo je zagovarao razum i upozoravao na opasnosti pokušaja religije da daje odgovore na znanstvena pitanja. Njegova supruga Ann Druyan kaže da je i danas mnogi pitaju je li pred kraj života promijenio svoja uvjerenja. 'Carl se suočio sa smrću s velikom hrabrošću i nikada nije tražio utočište u iluzijama... Ne očekujem da ću ga ikada ponovno sresti', rekla je Druyan jednom prilikom novinarima.

Svoj posljednji intervju dao je 27. svibnja 1996. U njemu je progovorio o pseudoznanosti, religiji, kreacionizmu, praznovjerju, ali i o svojoj ljubavi prema znanosti i svojoj bolesti. 'Bolja je surova istina nego utješna fantazija. A u konačnici često se pokaže da su činjenice zapravo veća utjeha od fantazije', poručio je tom prilikom Sagan.

Nakon duge i teške borbe s mijelodisplazijom, umro je 20. prosinca 1996. od upale pluća u Fred Hutchinson Cancer Research Centeru u Washingtonu.

 

Posljednji intervju (prvi dio)