RAĐANJE SVEMIRA U MALOM

LHC za nekoliko dana stvara veliki prasak

04.11.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Znanstvenici koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) započeli su pripreme za izvođenje eksperimenta u kojem bi trebao nastati minijaturni veliki prasak

Najveći akcelerator čestica na svijetu izvodi sudare protona od 2009, a rezultati bi trebali rasvijetliti neka od temeljnih pitanja o prirodi materije.

No LHC će sada prijeći na sudare iona. Eksperiment bi trebao započeti za nekoliko dana, a trajat će četiri tjedna.

Akcelerator se nalazi u podzemnom tunelu dugom 27 kilometara na švicarsko-francuskoj granici. Njime upravlja Europska organizacija za nuklearna istraživanja (Cern). Sastoji se od četiriju različitih eksperimenata, a jedan od njih, nazvan ALICE, posebno je konstruiran za sudaranje iona olova radi istraživanja izgleda ranog svemira.

U dosadašnjim sudarima visoko-energetskih protona ispitivali su se neki drugi aspekti fizike poput postojanja i svojstava pretpostavljene čestice Higgsova bozona i teorije supersimetrije.

Glasnogovornik Cerna, dr. James Gillies, najavio je da će se uz ALICE pokrenuti i detektori ATLAS i Compact Muon Solenoid (CMS).

Istraživanja bi trebala otkriti stanje i procese koji su u svemiru postojali prije 13,7 milijardi godina samo nekoliko djelića sekundi nakon što je malena kuglica goleme gustoće eksplodirala u velikom prasku. Naime, znanstvenici vjeruju da je tada materija postojala u posebnom stanju drukčijem od današnjeg.

'Materija postoji u različitim stanjima: tvar poput vode bit će kruta ako je zamrznete, ako je ostavite na sobnoj temperaturi pretvorit će se u tekućinu, a ako je zagrijete u loncu, postat će plin', rekao je dr. Gillies. 'To je sve ista tvar, no u različitim stanjima. Ako u laboratoriju iz materijala izvučete sve elektrone, dobit ćete još jedno stanje koje se naziva plazma.'

No znanstvenici vjeruju da je u prvim trenucima svemira postojalo neobično stanje nazvano kvark-gluonska plazma.

'To stanje materije nastaje kada rastopite nuklearnu tvar koja sačinjava atome i oslobodite čestice u njoj – kvarkove i gluone', objasnio je dr. Gillies.

Ako ga znanstvenici uspiju stvoriti, ono bi trebalo razjasniti kako je materija evoluirala u današnju od koje su izgrađena naša tijela.

'Iako će malene vatrene lopte postojati manje od 10 na -24 sekundi, temperature će biti više od 10 na 13 stupnjeva, milijun puta više od onih u središtu Sunca', objasnio je jedan od sudionika eksperimenta, dr. David Evans sa sveučilišta Birmingham.

'Na takvim rekordnim temperaturama čak će se i protoni i neutroni, sastavni dijelovi jezgre atoma, rastopiti i pretvoriti u gustu vruću juhu kvarkova i gluona.'