Znanost LANSIRANJE U SRIJEDU

Discovery spreman za posljednji let

Američka svemirska agencija NASA za srijedu je najavila posljednje lansiranje raketoplana Discoveryja, u 11-dnevnu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS)

Direktor testiranja u NASA-i Jeff Spaulding rekao je u subotu kako je uvjeren da će popravci na održavanju pritiska u sustavu orbitalnog upravljanja raketoplanom omogućiti njegovo lansiranje u srijedu 3. studenoga.

'Trenutno smo na dobrom putu do toga', rekao je Spaulding, prema priopćenju NASA-e.

Discovery je do nedjelje 7. studenoga u povoljnom 'vremenskom prozoru' za lansiranje, dodao je Spaulding. Discoveryev let na ISS biti će 133. misija u NASA-inom programu Space Shuttle, započetom probnim letom 1981. godine.

Šetočlana posada, predvođena zapovjednikom Stevenom Lindseyom, na ISS će tijekom dvije svemirske šetnje instalirati stalni višenamjenski modul Leonardo, opremljen s potrošnim materijalom i opremom za eksperimente.

Očekuje se da će 11-dnevni let biti 'radno intezivna misija', rekao je direktor letova NASA-e Bryan Lunney.

Na svojoj posljednjoj svemirskoj misiji Discovery bi trebao 170 puta obletjeti Zemlju, a nakon povratka ga čeka odlazak u tehnički muzej.

Raketoplan Endeavour trebao bi poletjeti na ISS 26. veljače 2011., a američki Kongres ovoga je mjeseca odobrio još jednu, završnu, misiju programa Space shuttle.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još