RUĐER MEDIKOL CIKLOTRON

Prve doze hrvatskog radiofarmaceutika već upotrijebljene

26.10.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Nepunih sedam mjeseci nakon otvaranja Ruđer Medikol Ciklotrona, počela je proizvodnja radiofarmaceutika koji se koristi u najsuvremenijoj dijagnostici malignih bolesti, a prve doze već su upotrijebljene jučer u PET/CT centrima Zagreb, Split i Rijeka

Proizvodnja radiofarmaceutika FDG-RMC pokrenuta u Ruđeru u budućnosti bi trebala potpuno udovoljiti potrebama svih PET/CT centara u Hrvatskoj, a također će se moći ponuditi na tržišta zemalja u regiji, javlja uprava RMC-a.

Proizvodnja radioizotopa odvija se 'bombardiranjem' protonskim zrakama molekule obogaćene vode (H218O) kojim nastaje radionuklid 18F, koji se koristi u proizvodnji radiofarmaceutika. Ciklotron omogućuje istovremeno bombardiranje dviju meta čime se značajno skraćuje vrijeme proizvodnje. Proizvodnja se odvija u posebno izgrađenoj i zaštićenoj dvorani u koju je smješten ciklotron belgijske tvrtke IBA, Cyclone 18/9 HC koja je svjetski lider u proizvodnji akceleratora. Njegove tehničke karakteristike omogućuju proizvodnju velikih aktivnosti u relativno kratku vremenu.

Sinteza fluorodeoksiglukoze (FDG), koja u sebi nosi radioaktivni pozitronski emiter fluor, revolucija je u dijagnostici onkoloških bolesti, jer omogućuje slikovno prikazivanje metaboličkih aktivnosti tumorskih stanica. Za dijagnostiku onkoloških, kardioloških i neuroloških bolesti, uz upotrebu radiofarmaceutika FDG, koriste se pozitronske emisijske tomografske kamere (PET), a za još točniju projekciju uočenih promjena ova se metoda nadopunjuje kompjutoriziranom tomografijom (CT).

Upravljanje cijelim sustavom potpuno je automatizirano i temelji se na zahtjevima PET/CT centara. Gotov proizvod oprema se u olovne kontejnere i posebna zaštitna kućišta u kojima se dostavlja do konačnog odredišta. Svakodnevna proizvodnja radiofarmaceutika zahtijeva stalnu kontrolu kvalitete gotovog proizvoda, koja mora biti obavljena prije nego što započne primjena u dijagnostičke svrhe. Za potrebe dokazivanja kvalitete FDG-a tvrtka Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. opremljena je najsuvremenijim laboratorijem.

O Ruđer Medikol Ciklotronu

Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. osnovali su Institut Ruđer Bošković, Medikol d.o.o. i Ruđer Inovacije d.o.o. s ciljem pokretanja proizvodnje radiofarmaceutika za potrebe PET/CT dijagnostike. Cjelokupna sredstva za kupnju ciklotrona pribavio je Medikol, a Institut Ruđer Bošković ustupio je prostor.

O PET/CT-u

Krajem 2007. Poliklinika Medikol otvorila je prvi PET/CT centar u Hrvatskoj i time omogućila osiguranicima hrvatskog zdravstvenog osiguranja obavljanje ove važne pretrage u Hrvatskoj. PET/CT postupak je danas neizostavan u liječenju i praćenju onkoloških bolesnika: za lokalizaciju tumora, procjenu učinka provedene terapije, procjenu napredovanja bolesti, detekciju lokalnog recidiva i udaljenih metastaza, a novije PET/CT kamere omogućuju i preciznije planiranje radioterapije u onkoloških bolesnika. Zasad je u Hrvatskoj PET/ CT- dijagnostiku moguće obaviti u sklopu Poliklinike Medikol u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a na KBC-u Rebro može se izvršiti PET-dijagnostika. Poliklinika Medikol do kraja godine planira otvoriti PET/CT-centar i u Osijeku.