ŠKOLA ANTROPOLOGIJE

Vodeći istraživači genoma neandertalaca u Zagrebu

22.10.2010 u 14:49

Bionic
Reading

U prostorijama HAZU i Muzeja neandertalaca u Krapini u subotu će se održati 37. škola biološke antropologije u sklopu koje će predavanja održati ugledni znanstvenici iz Hrvatske i svijeta

The Neandertal Genome Project je međunarodni projekt ostvaren u suradnji instituta za evolucijsku antropologiju Max Planck iz Leipziga, Berlin-brandenburške akademije prirodnih i humanističkih znanosti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Instituta za antropologiju iz Zagreba. Njegov je cilj otkrivanje cjelokupnog genoma neandertalca, prvenstveno na temelju analize nalaza iz Vindije u Hrvatskoj, a zatim i drugih nalaza u našoj zemlji i Europi.

Prije dvije godine u prestižnom časopisu Cell objavljena je i prva publikacija cjelovitog genoma neandertalca. Budući da nalazište Vindija u tim otkrićima zauzima središnje mjesto, 37. škola biološke antropologije Dr. Hubert Maver bit će posvećena upravo njemu.

Škole biološke antropologije se sustavno i bez prekida održavaju svake godine u organizaciji Hrvatskog antropološkog društva pod vodstvom akademika Pavla Rudana i u 35 godina njihova održavanja ugostile su eminentne znanstvenike iz Hrvatske i svijeta te znatno doprinijele razvoju znanstvene misli na polju biološke antropologije i antropologije općenito.

Čast nam je da imamo mogućnost hrvatskoj publici približiti rezultate ovog značajnog međunarodnog projekta jer, osim samog znanstvenog značaja, on općenito pridonosi promociji Hrvatske u svijetu.


Prijepodnevni dio programa (HAZU, Zagreb):

Svante Pääbo (Leipzig, Germany): The Neandertal Genome Project: Where are we and where do we want to go?

Jean-Jacques Hublin (Leipzig, Germany): Origins of Neandertals

Bence Viola (Leipzig, Germany): Neandertals in Central Asia

Susanna Rankin (Leipzig, Germany): Molecular Preservation of DNA in the Fossil Record

Mathias Meyer (Leipzig, Germany): Technical Advances in the Retrieval of Ancient DNA

Tomislav Maričić (Leipzig, Germany): Molecular Species Identification in Vindija Cave

Poslijepodnevni dio programa (Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina):

Ivor Janković (Zagreb, Croatia): Neandertalci: drevni Europljani

Jakov Radovčić (Zagreb, Croatia): Znanstvena paradigma o nenadertalcima: Razvoj njemačkih i hrvatskih spoznaja od 1856. do 2010.

Bärbel Auffermann (Mettmann, Germany): Neanderthal images: the wild man and its roots in occidental culture

Svante Pääbo (Leipzig, Germany): The Neandertal Genome.

Predavanja su otvorena za javnost, a ulaz na oba dijela programa je besplatan.