DESTRUKCIJA ZNANOSTI

Dekani protiv nacrta zakona o visokom školstvu

22.10.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Dekani pravnih fakulteta iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba ocijenili su danas da su nacrti Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu 'u potpunosti neprihvatljivi i krajnje destruktivni po sustav visokog obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj'

U priopćenju sa sjednice dekani ističu kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te nacrte nije pripremilo u postupku koji omogućuje dionicima da se o njemu očituju i sudjeluju u njihovoj pripremi, a sveučilište se protuustavno podvrgava izravnoj kontroli izvršne vlasti.

Dekani drže da se tim nacrtima ukida pravna osobnost fakulteta i drugih sastavnica, uz 'porazne posljedice za poslovanje sveučilišta', te da se predlaže model javnog financiranja koji krši Ustavom zajamčenu sveučilišnu autonomiju, kao i neadekvatan i nesocijalan sustav studentskih participacija za javna sveučilišta.

Tim se prijedlozima potiče način privatizacije sveučilišne djelatnosti koji će znatno smanjiti njihovu kvalitetu te podjela sveučilišta razorna po identitet akademske zajednice, stoji u priopćenju.

Sveučilišni studiji degradiraju se na razinu stručnih studija, a značajno se pogoršava i ravnopravni status sveučilišnih djelatnika, dodaje se.

Dekani poručuju kako su njihovi fakulteti spremni staviti sve svoje znanstvene i stručne potencijale u izradu optimalnih propisa iz tog područja.

 

MZOŠ dekanima: Uključite se u javnu raspravu

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa danas je zahvalilo dekanima pravnih fakulteta na ponuđenoj pomoći u doradi nacrta prijedloga novih zakona te ih je pozvalo da se konkretnim prijedlozima izmjena i dopuna predloženih zakonskih odredaba uključe u javnu raspravu.

Ministarstvo je istodobno još jedanput pozvalo i sve ostale dionike sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj te zainteresirane građane da se uključe u javnu raspravu preko njegove za tu namjenu otvorene mrežne stranice.