CIKLUS PREDAVANJA

Nobelove nagrade na Ruđeru

22.10.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Na institutu Ruđer Bošković sljedeći će se tjedan održati ciklus znanstveno - popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2010. godinu

Prvo predavanje 'Od obične olovke do Nobelove nagrade za fiziku' održat će u četvrtak, 28. listopada 2010. godine s početkom u 13:30 sati u predavaonici III. krila dr. sc. Marko Kralj, viši znanstveni suradnik Instituta za fiziku.

Tim znanstvenika, Andre Geim i Konstantnin Novoselov u jednakom su omjeru podijelili Nobelovu nagradu iz fizike za 2010. godinu. Komisija im je dodijelila nagradu svega šest godina nakon što su u svom laboratoriju po prvi puta iz grafita izolirali grafen i izmjerili njegova svojstva vođenja elektrona. Otkriće Geima i Novoselova potaknulo je neviđenu lavinu fundamentalnih istraživanja. Pokazalo se da grafen, jedan, jedini sloj atoma ugljika pakiranih u strukturi pčelinje saće, ima niz fascinantnih svojstava: odličan je električni vodič, stotinu puta je čvršći od čelika, izvrstan je vodič topline i uz sve to gotovo proziran. U izglednoj primjeni, grafen ima potencijal revolucionirati mnoga područja: od elektroničke industrije do medicine.

Dr. sc. Marko Kralj rođen je 1973. godine u Zagrebu. Doktorirao je fiziku na PMF-u 2003. godine. Nakon toga proveo je tri godine na Sveučilištu u Bonnu na poslijedoktorskom usavršavanju. Osnovni istraživački interes mu je fizika na površinama, što uključuje upotrebu niza eksperimentalnih tehnika koje su prikladne za proučavanje svojstava površina i nano-struktura. Od 2007. godine u fokusu njegovih interesa i istraživanja su grafen i grafenski slojevi poduprti metalnim podlogama.

Dodatne informacije mogu se dobiti na:
Web stranica dr. Kralja - http://www.ifs.hr/Personal.aspx?alias=mkralj
Kontakt organizatora Ciklusa – dr. sc. Ivica Rubelj, e-mail: Ivica.Rubelj@irb.hr, tel: 098/933-8565