RATOVI TIRANA

T. rexi su bili kanibali

18.10.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Nedavno otkriveni tragovi ugriza na fosilima pokazuju da se strašni Tyrannosaurusi nisu hranili samo drugim dinosaurima, već i pripadnicima iste vrste, tvrde znanstvenici

Naime, prema studiji objavljenoj u novom broju časopisa PLoS ONE, američki i kanadski paleontolozi pronašli su na kostima T. rexa tragove velikih zuba karakteristične za odrasle primjerke te vrste.

Nick Longrich sa Sveučilišta Yale kaže da su duboke brazde na fosilima iskopanim u SAD-u očito napravili veliki mesožderi. 'Međutim, T. rex je bio jedini veliki mesožder u Sjevernoj Americi prije 65 milijuna godina', objašnjava Longrich.

Analiza nekoliko desetaka uzoraka iz različitih muzeja potvrdila je njegovo otkriće i pokazala da je kanibalizam bio prilično uobičajen među pripadnicima te vrste.

'Iznenadilo nas je koliko je česta bila ta pojava. Nije nam jasno što to točno znači', rekao je Longrich.

Priroda tragova – snažnih ugriza - nedvojbeno govori da je riječ o hranjenju. Međutim, znanstvenici još nisu sigurni jesu li životinje jele lešine ili su napadale žive pripadnike vlastite vrste.

Longrich kaže da je vrlo vjerojatno da su se T. rexi borili do smrti te da su pobjednici jeli poražene: 'Takvo je ponašanje i danas uobičajeno među mesožderima. Na taj se način natječu, ali i okoriste pobjedom.'

No dok današnji mesožderi uglavnom love u čoporima, T. rex je lovio kao samotnjak ili eventualno u društvu članova uže obitelji.

'Ovi su dinosauri bili najveći kopneni mesožderi svih vremena, a njihov način hranjenja bio je bitno drukčiji od onoga današnjih predatora', objasnio je Longrich.