JEDITE U TIŠINI

Zašto je hrana u avionu bezukusna?

14.10.2010 u 16:58

Bionic
Reading

Pozadinska buka pojačava osjet za konzistenciju hrane, ali smanjuje neke druge osjete okusa, pokazala su nova istraživanja

Studija utjecaja buke na okuse, u kojoj su znanstvenici od ispitanika s povezima na očima tražili da ocijene slatkoću, slanost i hrskavost te opće okuse jela, otkrila je, naime, da snažna buka smanjuje osjete za slano i slatko, dok istovremeno pojačava osjet za hrskavost hrane.

Istraživanje u nekoj mjeri objašnjava zašto se jela koja nude avionske kompanije doimaju bezukusnima te zašto su im one prisiljene dodavati velike količine začina.

'Uvriježeno je mišljenje da hrana u zrakoplovima nije naročita', rekao je Andy Woods, istraživač s Unilever's laboratories i University of Manchester.

'Uvjeren sam da se kompanije trude, međutim nije nam bilo jasno postoje li neki drugi razlozi zašto hrana ipak nije dobra. Pala nam je na pamet ideja da bi buka mogla biti jedan od razloga', objasnio je Woods.

'NASA svojim astronautima daje hranu jakih okusa jer iz nekog razloga ne osjećaju njezin okus. Vjerojatno je uzrok isti – pozadinska buka. Budući da slična istraživanja dosada nisu provedena, odlučili smo provjeriti je li naša pretpostavka ispravna.'

U studiji je sudjelovalo 48 sudionika kojima je servirana slatka hrana poput biskvita i slana poput krumpirića. Dok su jeli, u slušalicama su čuli tišinu ili pak pozadinsku buku, a potom su trebali ocijeniti intenzitet okusa i kvalitetu hrane. Kada im je kroz slušalice puštena buka, ocjene hrane bile su slabije nego kada su jeli u tišini. No u slučaju osjeta konzistentnosti hrane rezultat je bio suprotan – buka je pojačala osjet hrskavosti.

Dr. Woods smatra da rezultati pokazuju kako doživljaj hrane ovisi o pozornosti, odnosno da pozadinska buka odvlači pozornost od hrane.

Zaključak je jasan – kad god možete, jedite u tišini ili uz laganu, ugodnu glazbu. A kada ste okruženi bukom - možda pomognu čepići za uši!