PREMIJERA POVIJESNOG DOGAĐAJA

Pogledajte zagubljenu snimku hoda po Mjesecu

07.10.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Restaurirane snimke koje prikazuju astronauta Neila Armstronga kako silazi niz ljestve modula Apolla 11 na tlo Mjeseca i šetnju njime danas su prvi put službeno predstavljene u Sydneyju

Premijera dijelova videa održana je u sklopu dodjele nagrada Australskog geografskog društva, a prisustvovao joj je i astronaut Apolla 11 Buzz Aldrin

Njegov sastavni dio je i australski zapis u trajanju od nekoliko minuta, koji se smatra najboljom snimkom povijesne šetnje Mjesecom iz 1969. On je godinama bio zagubljen u arhivima, a kada je pronađen, stručnjaci su utvrdili da je teško oštećen.

Na njemu se vidi prvih nekoliko minuta Armstrongova silaska snimljenih u Australiji u trenucima kada je NASA imala problema sa signalom. Naime, u misiji Apolla 11 ključnu ulogu odigrali su australski televizijski signali jer je Armstrong odlučio krenuti u šetnju u trenutku kada je SAD bio iza obzorja.

Povjesničar i astronom John Sarkissian, zadužen za restauraciju australskih snimaka, izjavio je da je film najkvalitetnija postojeća snimka silaska niz ljestve.

'NASA je koristila stacionarni signal kalifornijske promatračnice Goldstone, koja je loše podesila parametre, dok se na snimkama australskih postaja dobro vidi Armstrong', rekao je Sarkissian. 'Na snimkama koje su ranije objavljene Armstrong se jedva vidi; vidi se samo nešto crno – njegova noga.'

NASA je 2009. na 40. obljetnicu povijesne misije obavila neke dijelove zapisa, međutim za potpunu digitalizaciju svih materijala u ukupnom trajanju od dva i pol sata istraživačkom je timu trebalo čak šest godina.

Australski su stručnjaci godinama bili uvjereni da je njihov materijal bio izbrisan tijekom snimanja kasnijih misija na Mjesec.

'U potrazi za filmovima otkrili smo stvarno kvalitetne snimke koje su ljudi mogli vidjeti u svojim kućama. Odabrali smo najbolje materijale i sastavili ih u film od dva i pol sata', objasnio je Sarkissian.

Remasterirani video nije HD kvalitete, međutim boljih snimaka od ovih jednostavno nema.