ODISEJA 2016.

Rusija će graditi luksuzni svemirski hotel

30.09.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Dosadio vam je pogled iz stana na Pantovčaku, pa čak i sve ovozemaljske 'in' destinacije? Jedna ruska kompanija ima ponudu za vas – višednevni provod u svemirskom hotelu

Orbital Technologies kaže da bi se njihov udoban četverosobni apartman trebao naći u orbiti oko Zemlje do 2016. godine, a gosti će do njega putovati raketoplanom Sojuz koji se inače koristi za prijevoz kozmonauta do Međunarodne svemirske postaje (ISS).


No moskovska tvrtka zasad nije otkrila ni kako će se graditi modul ni kako će se financirati.

Svemirski turisti, poput američkog tajkuna Dennisa Tita, dosad su se gužvali u nekomfornim sobicama ISS-a s astronautima i njihovom opremom. Međutim, direktor Orbital Technologiesa, Sergej Kostenko, tvrdi da će novi hotel biti nešto sasvim drugačije.

'Unutrašnjost našeg modula neće vas ni podsjećati na ISS. Hotel će biti vrlo udoban, a svojim velikim prozorima pružat će prekrasan pogled na Zemlju', rekao je Kostenko.

Hotel će putovati na istoj orbiti kojom kruži ISS, a bit će namijenjen bogatim poduzetnicima koji žele istraživati svemir ili samo uživati u njemu. Prvo krilo imat će četiri sobe za smještaj do sedam ljudi. Svemirskim keteringom u njega će stizati hrana slavnih kuhara. U slučaju nužde mogao bi poslužiti i kao utočište za astronaute s ISS-a.

Prema ruskim internetskim stranicama, leteći bi apartman mogao graditi državni svemirski konstruktor Energia koji je gradio i raketoplane Sojuz i Progres.

Direktor Kostenko tvrdi da su neki ugovori već potpisani te da su za projekt zainteresirani i američki investitori koji su spremni uložiti stotine milijuna dolara.

No svemirski konzultant u Houstonu i stručnjak za ruski svemirski program Jim Oberg kaže da je neobično to da Rusija ide u takav trošak kada već postoji postaja ISS.

'Zašto bi Rusija ulazila u tolike troškove koji bi mogli imati značajne posljedice za buduće funkcioniranje ISS-a?', pita se Oberg.

Sličan hotel najavila je za 2012. tvrtka The Galactic Suite Space Resort iz Barcelone.

Godine 2007. američka privatna tvrtka Bigelow Aerospace eksperimentalno je lansirala letjelicu Genesis II koja je uspješno testirala mogućnost postavljanja hotela u orbitu Zemlje.