ZNANOST U SLUŽBI MIRA

U Zagrebu znanstvena radionica za rješavanje sukoba

28.09.2010 u 11:11

Bionic
Reading

U Zagrebu će se 3. listopada održati radionica o doprinosima znanstvene komunikacije u nenasilnom djelovanju i mirovnoj edukaciji utemeljenoj na znanstvenom pristupu

Organizatori skupa Civilna inicijativa ConSol (Constructive Solutions) i udruga PRIMUS (Prirodoslovno-matematička udruga studenata) pozivaju sve zainteresirane da dođu na radionicu koja će se 3. listopada, od 14 do 20 sati održati na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Bijeničkoj cesti 32 u Zagrebu. Sve aktivnosti će se održavati na engleskom jeziku, uz simultani prijevod, a sudjelovanje (koje je besplatno) treba prijaviti do 30. rujna na e-mail: project.consol@gmail.com

ConSol je nastao da bi mogao iznalaziti putove rješavanja konflikata u multinacionalnim sredinama koji se prenose s generacije na generaciju. Zemlje partneri su Srbija, Francuska i Velika Britanija, a radionicama se nastoje potaknuti kontinuirani procesi poboljšanja kvalitete međuljudskih odnosa te povezati lokalne institucije, škole, udruge i nevladine organizacije da se ojača društvena suradnja i međusobna potpora.

Dnevni program:

Prvi dio: prezentacija civilne inicijative ConSol te njezinih aktivnosti zajedno s diskusijom o potencijalnom razvoju temelja sličnih aktivnosti unutar Europskih sveučilišta.

Drugi dio: radionica na temu rješavanja sukoba uz upotrebu znanstvenog pristupa kao alata za nenasilno djelovanje.

Specijalni gost predavač bit će dr. Elizabeth McDonnell, profesionalna facilitatorica, medijatorica i istraživačica s Open Universityja.

ConSol je međunarodna civilna inicijativa čiji su članovi studenti, postdiplomanti, znanstvenici, učitelji, aktivisti te profesionalni facilitatori, koji organiziraju različite aktivnosti s naglaskom na radionicama baziranim na znanstvenoj komunikaciji za mlade u područjima razvijenih sukoba. ConSol vjeruje da je znanstveno istraživanje ispunjeno vrijednostima i iskustvima koja mogu pomoći u razvijanju društvenih mreža u podijeljenim društvima.

Prva takva radionica održana je u siječnju 2010. za djecu vukovarskih osnovnih škola te za različite lokalne nevladine organizacije. Skup je pokazao veliki uspjeh te je sada u tijeku konkretno planiranje i realizacija projekta u Brčkom u Bosni i Hercegovini te na Cipru, Kosovu, i drugim zemljama.

Dok radionice i aktivnosti rješavanja sukoba mogu biti neuspješne kada su prikazane kao takve, odnosno kada se problematici pristupa izravno, znanstvene i umjetničke radionice mogu privući sudionike koji inače nerado prihvaćaju napore u izgradnji mira, suživota i normalizacije odnosa unutar zajednice.

ConSol poziva zainteresirane da se priključe i upoznaju Hrvatske, Bosanske i Irske aktiviste, te u izravnoj web vezi Ciparske, Britanske, Srpske i Francuske koji su također uključeni u ove projekte!

Radionicu organiziraju Prirodoslovno matematička udruga studenata, Klub studenata PMF-a Ćumez i ConSol Hrvatska.