Znanost VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA

Na Novom Zelandu nasukala se 74 crna dupina

  • Autor: NJD
  • 21.2.2011 13:44:27
  • 22.9.2010 10:07:59

Skupina od 74 crna dupina nasukala se na zabačenoj plaži na sjeveru Novog Zelanda, što je već drugi takav incident u samo mjesec dana u istom području, javili su danas stručnjaci

Dvadeset i pet životinja već je uginulo kada su ekipe za spašavanje stigle do plaže Spirits Bay, objasnio je menadžer Odjela za očuvanje okoliša Jonathan Maxwell. Četrdeset i devet ih je još živo, a uz obale je ih zabilježeno još 50-ak.

'Trebamo što više dobrovoljaca, a akcija će trajati najmanje do četvrtka. Dakle, morat ćemo se brinuti o njima najmanje dva dana prije nego što ih oslobodimo', rekao je Maxwell.

Dobrovoljci iz udruge Far North Whale Rescue, djelatnici ministarstva za očuvanje okoliša i pripadnici lokalne zajednice Maora spremaju se noć provesti na plaži da bi dupine mogli održavati na životu. Ako ih žele vratiti u vodu, morat će se boriti sa snažnim vjetrovima i plimom.

Novi Zeland – zemlja crnih rekorda

U kolovozu se na obližnjoj plaži Karikari nasukalo 58 crnih dupina. Unatoč naporima stotina spasioca, samo ih je devet vraćeno u more. Na istoj plaži 2007. nasukala se 101 životinja.

Novi Zeland zemlja je s najvećim brojem nasukavanja kitova i dupina u svijetu. Nesreće se događaju uglavnom za vrijeme velikih seoba tih morskih stvorenja iz antarktičkih voda koje obično počinju u rujnu. Od 1840. ministarstvo očuvanja okoliša zabilježilo je više od pet tisuća slučajeva nasukavanja kitova i dupina na obalama Novog Zelanda. Znanost do danas još nije uspjela objasniti ovu pojavu.

Ima ih i u Jadranu

Crni dupini, poznati i kao Pilot Whales pripadaju porodici dupina (Delphinidae). Postoje dvije vrste – dugih i kratkih peraja, koje je teško razlikovati, osobito u moru. Uglavnom su crne ili tamno sive boje. Odrasli mužjaci dosežu dužinu od oko šest metara i težinu od oko tri tone, dok su ženke nešto manje. Mužjaci žive oko 45 godina, a ženke i do 60. Prebivaju u skupinama od nekoliko desetaka članova, vrlo su aktivni i radoznali te se često bez straha približavaju brodovima i čamcima. Uglavnom se hrane lignjama, a nastanjuju brojna mora među kojima i zapadne dijelove Mediterana. Povremeno dolaze i u Jadransko more.

 

Dramatična snimka nasukanog dupina

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još