NASILNA POVIJEST PLANETA

Jupiter i Saturn igrali su fliper s Uranom

20.09.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Jupiter i Saturn nabacivali su se i poigravali s Uranom prije nego što se ledeni planet smjestio u svojoj sadašnjoj orbiti, pokazale su nove računalne simulacije

Prema ranijim modelima, plinoviti su divovi izašli iz svojih početnih putanja u ranom Sunčevom sustavu i izazvali pometnju među okolnim objektima. To je prouzročilo ukrštanje Uranove putanje sa Saturnovom, te je planet odbačen prema Jupiteru koji ga je pak lansirao nazad prema Saturnu. Moguće je da se cijeli proces ponovio tri puta prije nego što je Uran konačno istisnut iza Saturna, gdje se i danas nalazi.

Nabacivanje s Uranom vjerojatno je dodatno promijenilo orbite plinovitih divova.

Nove simulacije koje je napravio Alessandro Morbidelli iz promatračnice Côte d'Azur u Francuskoj pokazuju da je planetarna igra trajala oko 100.000 godina, a model se podudara s promatranjima.

Prema drugom modelu, koji bi također mogao objasniti proračune, Jupiter i Saturn pomaknuli su se u svoje orbite prije pet milijuna godina izbacujući u svemir kamenje, međutim, tragovi takvog scenarija trebali su ostati zabilježeni u pojasu asteroida, a njih do sada nitko nije pronašao.

'Evolucija velikih planeta bila je mnogo silovitija nego što obično mislimo', komentirao je svoje nalaze Morbidelli.