OŠTRA KONKURENCIJA

Za 17 znanstvenih projekata 22,2 milijuna kuna

12.12.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Za 17 znanstveno-tehnologijskih projekata financiranih u sklopu Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" (Unity through Knowledge Fund – UKF) dodijeljeno je 22,2 milijuna kuna, a svečanost dodjele održana je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS)

Financirani projekti odabrani su u oštroj i kvalitetnoj konkurenciji 93 projekta prijavljenih na natječaj za program "Znanstvena suradnja" UKF-a koji je bio otvoren od 30. listopada 2012. godine do 1. veljače ove godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović podsjetio je da je o projektima odlučivalo 220 vrhunskih međunarodnih recenzenata te Povjerenstvo za upravljanje UKF-om te istaknuo kako će i ti projekti osnažiti znanstvena istraživanja u odabranim institucijama.

Ministar je napomenuo da je Vlada u svibnju ove godine potpisala sa Svjetskom bankom Ugovor o zajmu za Drugi projekt tehnologijskog razvitka (STP II), koji se nastavlja na prvi takav projekt kojemu je cilj bilo jačanje inovacijskoga potencijala te konkurentnosti Hrvatske pružanjem potpore programima istraživanja i razvoja.

Stručnjakinja za operacije Svjetske banke Ljiljana Tarade napomenula je kako se Svjetska banka ne spominje često u vezi sa znanošću, ali da ta banka podupire programe znanstvenih i tehnologijskih istraživanja. Pri tomu, objasnila je, za Svjetsku banku nije bitna debata o tomu treba li financirati temeljna ili primjenjena istraživanja već je ključno to da se financiraju izvrsna istraživanja.

Ministar Jovanović istaknuo je da je Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), u skladu s procesima deetatizacije koje podupire MZOS, postala središnje mjesto za financiranje znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj. To je potvrdio i predsjednik Upravnog odbora HRZZ-a akademik Dario Vretenar i izvijestio da je 5. studenoga ove godine zatvoren rok za podnošenje prijava projektnih prijedloga na natječaje Istraživački projekti i Uspostavni istraživački projekti. Akademik Vretenar rekao je da su administrativnu provjeru zadovoljila 663 projektna prijedloga, od kojih je najviše iz prirodnih znanosti - 168 što je, istaknuo je, najveći porast u odnosu na prethodne natječaje i iznosi gotovo 25 posto.

Predsjednik Povjerenstva za upravljanje Fondom "Jedinstvo uz pomoć znanja" prof. dr. Mile Dželalija podsjetio je da je Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" (Unity through Knowledge Fund - UKF) pokrenuo MZOS je 2007. u ime Vlade Republike Hrvatske, a voditeljica programa Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja Alessia Pozzi istaknula je važnost financiranja projekata koji, kroz suradnju hrvatskih znanstvenika u zemlji i dijaspori, te kroz razvoj karijere vrsnih mladih znanstvenika i stručnjaka, potiču inovativnost i tehnologijski napredak Hrvatske. Ukazala je na činjenicu da hrvatski znanstvenici sada mogu aplicirati na 37 novih europskih fondova.

Profesor Mirko Planinić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vodi, s poznatim znanstvenikom Guyem Paićem s Nacionalnoga sveučilišta Autonoma u Mexicu, jedan od ugovorenih projekata i smatra kako je vrednovanje znanstvenika potrebno i nikoga ne isključuje.