JEDINSTVENA POJAVA

Odgonetnuta tajna Saturnova šesterokuta

09.12.2013 u 11:51

Bionic
Reading

NASA je prošli tjedan objavila dosad najbolje snimke čudnovatog pravilnog oblaka koji prekriva Saturnovu sjevernu polarnu regiju

Šesterokut promjera oko 25.000 km, koji se sastoji od cijelog niza oluja različitih veličina, prvi je tijekom proleta zabilježio još Voyager 1980-ih. U njegovu središtu ističe se vrtlog koji se nalazi nad samim sjevernim polom.

Ovaj geometrijski lik, jedinstven u Sunčevu sustavu, najvjerojatnije stvaraju valovite mlazne struje.

'Šesterokut je samo struja zraka, a vremenske pojave koje dijele sličnosti s njime poznate su po turbulentnosti i nestabilnosti', rekao je član snimateljskog tima misije Cassini Andrew Ingersoll s California Institute of Technology u Pasadeni i dodao: 'Uragani na Zemlji obično traju oko tjedan dana, međutim, ovaj postoji već desetljećima, možda i stoljećima.'

Za razliku od Zemlje, na kojoj kopnene mase utječu na formiranje vremenskih uzoraka, Saturn je plinoviti div. To znači da mlazne struje poput ove šesterokutne mogu jako dugo trajati, baš kao i poznata Crvena pjega na Jupiteru.

Dugovječnost neobične oluje omogućila je znanstvenicima da je snime pod boljom rasvjetom nakon što se plinoviti div u 2012. sjevernim polom okrenuo više prema Suncu. Letjelica Cassini napravila je tijekom deset sati preleta cijeli niz odličnih fotografija koje je tim spojio u videozapis.

Na snimci se vidi kako se najveći uragan, promjera oko 3.500 km, odnosno dva puta veći od najvećeg koji je ikada zabilježen na Zemlji, okreće u suprotnom smjeru od šesterokuta.

NASA-in tim vjeruje da će tijekom ljetnog solsticija 2017. Cassini napraviti još bolje fotografije šesterokuta.

Neobičnom oblaku treba 10 h 39 m 24 s da se okrene oko osi, koliko i emisijama radiovalova iz unutrašnjosti Saturna. Na južnom polu planeta ne postoji šesterokut, ali postoji veliki vrtlog. Svaka njegova stranica duga je oko 13.000 km, što znači da je duža od promjera Zemlje.

Britanski su znanstvenici šesterokutni oblik nalik na Saturnov prije par godina uspjeli stvoriti u laboratoriju pomoću mehanike fluida. U okruglu posudu stavili su vodu i smjestili je na rotirajući stol. Kako bi simulirali mlaznu struju u cilindru u vodu su stavili mali prsten koji se okretao brže od cilindra. Kako je brzina prstena rasla, struja je postajala sve manje okrugla, a sve više uglasta. Mijenjanjem brzine uspjeli su napraviti različite oblike poput trokuta ili četverokuta. Brzina struja na Saturnu očito pogoduje stvaranju šesterokuta. Cassinijeve snimke potvrđuju da se sličan proces odvija na dalekom plinovitom divu.