TESTIRAJTE SE

Kontracepcijske tablete mogu uzrokovati sljepilo!

19.11.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Žene koje piju kontracepcijske tablete duže od tri godine dvostruko će vjerojatnije oboljeti od glaukoma, bolesti koja, ako se ne liječi, može uzrokovati sljepilo, pokazalo je novo američko istraživanje

Liječnici koji su proveli studiju preporučuju ženama da redovno kontroliraju simptome bolesti koja se uglavnom može liječiti kapima ako se otkrije na vrijeme. Rezultati su u ponedjeljak predstavljeni na konferenciji American Academy of Ophthalmology u New Orleansu.

Glaukom nastaje zbog povećanog tlaka očne vodice koji oštećuje osjetljive živce vida na stražnjoj strani mrežnice. U svijetu od glaukoma boluje oko 65 milijuna ljudi, a oko 4,5 milijuna je zbog posljedica oslijepilo. U Hrvatskoj se broj oboljelih kreće između 45 i 60 tisuća. Glaukom je drugi uzrok sljepoće u odrasloj dobi u razvijenim zemljama. Bolest je podmukla jer se simptomi javljaju dosta kasno - pacijent može izgubiti i do 40 posto vida prije nego što shvati da ima problem, a kod gotovo 50 posto oboljelih bolest se otkriva u uznapredovaloj fazi. Kada se živac ošteti izlječenje je nemoguće; može se samo zaustaviti daljnji napredak bolesti.

Rizik obolijevanja je prosjeku u populaciji oko 2,5%, međutim, prema nalazima oftalmologa dr. Shan Lija s University of San Francisco, dugotrajna konzumacija kontracepcijskih pilula povećava ga na 5%. Istraživanje je provedeno u SAD-u na uzorku od 3.406 žena starijih od 40 godina. U studiji je glaukom otkriven kod 231 žene, umjesto kod 115 koliko predviđaju statistike.

Lin pretpostavlja da bi tablete mogle uzrokovati glaukom tako što snižavaju razine hormona estrogena u krvi žena.

Vezu između pilula i glaukoma otkrila je jedna veća studija iz 2011. godine, provedena na uzorku od 80.000 žena, međutim, ona je utvrdila znatno manji porast rizika na oko 3%.